Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Za srce Afrike (foto: Slovenska Karitas)
Za srce Afrike

MZZ pohvalil delo Karitas pri pomoči Afriki

Svet | 30.08.2015, 15:10 Petra Stopar

Pod okriljem Slovenske Karitas poteka že deseta dobrodelna akcija Za srce Afrike. V njej vabijo k darovanju sredstev za razvojne in humanitarne projekte na področju zdravstva, šolstva ter oskrbe z vodo in hrano v osrednji Afriki. Del sredstev vedno prispeva tudi Ministrstvo za zunanje zadeve, saj je pomoč Afriki ena od prednostnih nalog v strateških dokumentih.

Pred enajstimi leti je Slovenija s pridružitvijo Evropski uniji uradno postala donatorica uradne razvojne pomoči. Na podlagi posebne resolucije je Afrika tretje geografsko prednostno območje slovenskega razvojnega sodelovanja.

Slovenija večino razvojne pomoči Afriki nameni multilateralno, v glavnem preko ustanov Evropske unije. V zadnjih štirih letih je na ta način za to deželo namenila približno deset milijonov evrov letno, je na nedavni novinarski konferenci Slovenske Karitas pojasnil generalni direktor direktorata za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na zunanjem ministrstvu Mitja Štrukelj. Slovenija pa manjši del sredstev usmerja tudi bilateralno – neposredno – v zadnjih letih je bilo teh sredstev približno pol milijona evrov na leto.

Kot je povedal Štrukelj, Karitas že vrsto let v Afriki nedvomno zelo pomembno prispeva k razvoju tamkajšnjega okolja in izboljšanju življenja prebivalcev: »Tu Karitas uživa posebno vlogo, saj se je v letih, ko razpisujemo razpise za dodeljevanje sredstev za razvojne in humanitarne projekte v Afriki, se je izkazal za izredno solidnega partnerja, ki naslavlja tista vprašanja, ki jih Slovenija vidi kot prioritetna. Tako majhna država se mora opredeliti tako geografsko, kam bo namenjala svojo pomoč, kot tudi po tematikah.«

Poleg tega je pohvalil visoko stopnjo transparentnosti in korektnosti pri poročanju in doseganju rezultatov. »Seveda so tukaj tudi druge organizacije, ki dosegajo dobre rezultate, v Afriki pa je Karitas absolutno šampion v pogledu kvalitete, obsega projektov, in vidimo posebno vrednost v tem, da se organizacije civilne družbe organizirajo v razvojnih in humanitarnih projektih,« je dodal.

Karitas je s sofinanciranjem zunanjega ministrstva, pa tudi Misijonskega središča Slovenije, izvedla ali pa še izvaja gradbene ali izobraževalne projekte v Burundiju, Ruandi in Podsaharski Afriki.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika, Sociala, Evropska Unija, Hrana in okolje, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.