Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Prometni poligon (foto: Zavod varna pot)
Prometni poligon

Več ustanov s preventivnimi akcijami v prometu pred začetkom šolskega leta

Slovenija | 25.08.2015, 17:16

Čez teden dni se začne novo šolsko leto, različne ustanove že začenjajo preventivne aktivnosti za varno pot v šolo. Policisti bodo pripravili načrte varne poti v šolo, ob začetku in tekom šolskega leta bodo izvajali poostren nadzor prometa in preverjali brezhibnost avtobusov za prevoz otrok. Zavod Varna pot medtem pripravlja preventivne delavnice o varnem ravnanju v prometu. Namen projekta je poučiti otroke o pravilnem ravnanju v cestnem prometu in tako prispevati k večji varnosti vseh udeležencev.

Kot pojasnjuje predstavnik sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Matjaž Leskovar, bodo aktivnosti usmerjene predvsem v varovanje otrok na poti v in iz šole. "Mnogo otrok se v šolo podaja prvič in ne poznajo nevarnosti, ki prežijo nanje na šolski poti in v vsakdanjem prometu. Pridružili se jim bodo tudi ostali učenci, ki so po počitnicah razigrani in manj pozorni na cesti. Udeleženci v prometu se moramo zavedati, da so otroci v prometu nepredvidljivi, včasih si prometne predpise razlagajo po svoje, predvsem pa potrebujejo pomoč in pravilno vodenje." Policija voznike zato opozarja, naj bodo v teh dneh v prometu še posebej pozorni, posebej v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se igrajo otroci. "Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh je ena najpomembnejših nalog policije. Z našo prisotnostjo ob šolah in na šolskih poteh bomo skušali prispevati k umirjanju prometa," je še povedal Leskovar.

Zavod Varna pot medtem ob začetku šolskega leta za starše in otroke pred devetimi Lidlovimi trgovinami pripravlja preventivne delavnice o varnem ravnanju v prometu. Pri tem opozarjajo, da so otroci najbolj ranljiva skupina v prometu. Kot je pojasnila programska vodja zavoda Varna pot Anja Lepičnik, imajo utrujeni vozniki ožje vidno polje, slabšo koncentracijo in daljši čas odzivnosti. Moti jih svetloba in težje ocenijo razdalje. Podobno vpliva tudi alkohol. Zato takšni vozniki lahko precenijo razmere.

Preventivnim akcijam se v vrtcih in šolah pridružuje tudi Zavod za šolstvo. Marta Novak je pojasnila, da želijo usposobiti vzgojitelje in učitelje, da vsak dan v letu posvetijo tudi prometni varnosti. "Pogosto se zgodi, da otroci učijo starša in ne sedejo v avto, če se ne privežejo, opozarjajo o hitrosti in varni vožnji, velikokrat v šoli pripovedujejo o tem, kako so starši udeleženi v prometu." Novakova je še povedala, da je prometna varnost vključena tudi v učne načrte zavoda.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.