Petra StoparPetra Stopar

Škof Šuštar ob dnevu spomina: Zaupajmo v Božje usmiljenje

Slovenija | 24.08.2015, 23:12

Ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov je bila v Ljubljani spominska prireditev, ki se je začela z odprtjem fotografske razstave v zaporniških celicah na Beethovnovi, sledilo je polaganje cvetja k spominski plošči pred ameriškim veleposlaništvom, nato je bila v stolnici svetega Nikolaja še sveta maša, ki jo je pripravil vojaški vikariat.

Zaporniške celice na Beethovnovi v prestolnici upravlja Študijski center za narodno spravo, ki je bil pri nas tudi letos eden od organizatorjev osrednje slovesnosti ob 23. avgustu, ko se stara celina spominja žrtev totalitarnih in avtoritarnih režimov. Direktorica Andreja Valič Zver je ob odprtju razstave Umik čez Ljublej poudarila pomen človekovih pravic, temeljnih svoboščin in demokracije. "Dan spomina je nenehen spomin na dejstvo, da nam demokracija ni dana enkrat za vselej, pač pa si je zanjo treba vedno znova prizadevati in jo ohranjati, saj smo prihodnjim generacijam dolžni zapustiti demokratično in svobodno družbo," je prepričana. Ljubljanski stolni župnik Jože Plut je ob spominski plošči pred ameriškim veleposlaništvom dejal, da bi morale vse žrtve totalitarizmov dobiti dostojen grob. "Umorjenim in pobitim žrtvam vseh totalitarizmov pripada dostojen grob z imenom in priimkom. Žrtvam, ki so morale desetletja živeti dvojno življenjem, ki niso mogle živeli s svojo vestjo, prepričanjem ali vero, pa pripada vsaj opravičilo države."

Sveto mašo za žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov v ljubljanski stolnici je daroval pomožni škof Franci Šuštar. "Pred Gospoda lahko položimo bolečino, jezo, obtožbe, nerazumevanje situacij, nemoč nedolžnih, sovraštvo zločincev, ujetost in nemoč krvnikov, hrepenenja, sodbe, pravične in nepravične situacije, neodgovorjena vprašanja: zakaj je Bog to dopustil … Vse, kar nam leži na duši ob spominu na dogajanja v totalitarnih in avtoritarnih časih. Vemo, da je za ta občutja in neodgovorjena vprašanja, Vsemogočni Bog, dobri Oče in pravični sodnik - pravi in zadnji naslov," je med drugim spomnil v pridigi. Škof Šuštar je tudi povabil k molitvi za vse, ki so umrli nasilne smrti, bili zatirani ali so trpeli hude krivice, ter tudi za tiste, ki so žrtve zlaganih ideologij in svojih zavrženih dejanj. Prav tako je povabil k molitvi za naš narod. "Naj nas osvobodi neke čudne teže, krivde in sodbe. Zato prosimo Gospoda za odpuščanje, da bi mogli vse izročiti na oltar in se zagledati v Jezusa na križu. Samo v Kristusu, če sprejmemo njegovo neskončno ljubezen, smo sposobni odpuščati in izročati. Verjamem, da so mnogi, ki so trpeli zaradi krivic ali zaradi smrti svojih bližnjih, že odpustili. Bogu hvala za vero teh ljudi, za njihovo odpuščanje in darovano trpljenje. Naš pogled naj bo poleg tega, da želimo živeti odgovorno vsakdanje življenje, uprt v nebesa, v naš cilj. Prav v večnosti bo vse urejeno in postavljeno na svoje mesto. Vsak bo dobil povrnjeno po svojih delih. Zaupajmo pa v Božje usmiljenje."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.