Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Molitveni nameni za mesec september

Slovenija | 01.09.2015, 10:03

Da bi se za vse mlade povečale možnosti za izobraževanje in zaposlitev. Tako se glasi splošni molitveni namen za mesec september. V molitvenem namenu za evangelizacijo pa smo ta mesec povabljeni k prošnji za to, da bi katehisti z življenjem pričali za vero, ki jo oznanjajo. V posebnem slovenskem molitvenem namenu septembra prosimo, da bi v zmedi vrednot in njihovega pomanjkanja znali prisluhniti glasu vesti, po katerem nam v srcu govori Stvarnik.

Papež Frančišek je v nagovoru delavcev med svojim apostolskim potovanjem na Sardiniji septembra 2013 poudaril, da pomanjkanje delovnih mest danes ni več problem posameznih držav, ampak gre za pojav, ki dobiva globalne razsežnosti. To je posledica svetovnega gospodarskega sistema, v središču katerega je idol, ki se imenuje denar. "Bog pa je želel, da v središču sveta ne bo idol, ampak človek, mož in žena, ki bosta s svojim delom peljala svet naprej." Svet, v katerem mladi ne najdejo dela, po papeževih besedah nima prihodnosti, saj pomanjkanje dela vodi v občutek izgube dostojanstva. "Težko je imeti dostojanstvo brez dela … Delo pomeni dostojanstvo, delo pomeni kruh v hiši, delo pomeni ljubiti!" Sveti oče kljub vsemu je spodbudil k upanju. "Morda je upanje kot žerjavica pod pepelom. Pomagajmo si s solidarnostjo in puhajmo v pepel, da bo ogenj znova zagorel. Upanje nas vodi naprej. Ne pustite si vzeti upanja!"

Udeležence Mednarodnega kongresa o katehezi septembra 2013 pa je papež Frančišek spomnil, da je kateheza steber za vzgojo v veri, in poudaril pomen dobrih katehistov. Čeprav je na trenutke težko in zahteva veliko dela, želeni rezultati pa niso takoj vidni, je vzgajati v veri lepo. "Pomagati otrokom, mladim in odraslim, da spoznajo in vedno bolj ljubijo Gospoda, je ena najlepših vzgojnih dogodivščin, tako se gradi Cerkev," je zatrdil papež. Bistvenega pomena je biti katehist in ne le opravljati delo katehista. Gre za poklicanost, pomeni biti priča žive vere, ki se odraža v osebnem življenju. Zahteva ljubezen, ki po besedah svetega očeta nujno izhaja iz Kristusa. "Bolj ko se povežeš z Jezusom in on postaja središče tvojega življenja, bolj te usmerja, da izstopaš iz sebe, te razsredišči in te odpira za druge."

V okrožnici Laudato si pa je papež Frančišek zapisal, da se uveljavlja mišljenje, da je vsaka krepitev moči že napredek, povečanje varnosti, koristi, blaginje, življenjske moči, polnosti vrednot, kakor da bi stvarnost, blaginja in resnica samodejno vzklile iz same moči tehnologije in gospodarstva. Dejstvo je, da sodobni človek ni bil vzgojen za pravilno uporabo moči, ker neizmernega tehnološkega napredka ni spremljalo oblikovanje človeka za odgovornost, vrednote in vest. Vsaka doba teži k oblikovanju skromnega samozavedanja svojih meja. Zato je mogoče, da se danes človeštvo ne zaveda, kako resni izzivi so pred njim, in je vse več možnosti, da bo človek zlorabil svojo moč, kadar ne obstajajo pravila svobode, ampak samo zahteve po potrebah in varnosti.

Vir: Radio Vatikan

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.