Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Claret (foto: Radio Vatikan)
Claret

Klaretinci na kapitlju o izzivih sodobnega sveta

Slovenija | 25.08.2015, 09:50 Marjana Debevec

V Rimu se je včeraj začel redni generalni kapitelj misijonske družbe sinov brezmadežnega Marijinega srca, ki je prevzela ime klaretinci, po svojem ustanovitelju sv. Antonu Mariji Claretu. Kongregacija, nastala leta 1849, je navzoča tudi v Sloveniji. Med slovenskimi klaretinci je p. Branko Cestnik. Kapitelj, ki ga pripravijo vsakih šest let, tokrat poteka na temo: Poklicani k evangelizaciji. Pričevalci in glasniki veselja evangelija.

Klaretinci na generalnem kapitlju iščejo odgovore na vprašanja, kako najbolj primerno odgovoriti na izzive sodobnega časa. Njihov generalni tajnik p. José Félix Valderrabano je za Radio Vatikan povedal, da si po eni strani prizadevajo potrditi njihovo misijonarsko karizmo v sedanjem okolju, hkrati pa nameravajo tudi pretehtati življenje kongregacije, opredeliti prednostne naloge in izvoliti novo generalno vodstvo. Kot že rečeno, kapitelj pripravijo vsakih šest let, saj se svet in Cerkev zelo hitro razvijata. „Živimo namreč v prav posebnih družbenih okoliščinah. Kulturni in verski pluralizem se izražata na mnogovrstne načine. Družba je globoko zaznamovana s sekularizmom. Komunikacija je s pomočjo družbenih omrežij postala izjemno hitra“, je povedal p. Valderrabano in pri tem omenil spremembe na področju družinskega življenja in izzive prihodnje sinode, številne vojne po vsem svetu ter preganjanje kristjanov.

Pomenljivo pa se mu zdi tudi, da kapitelj obhajajo ravno v letu posvečenega življenja. Papež Frančišek je namreč vse posvečene povabil, naj živijo veselje evangelija. »Govori nam o bratstvu, o občestvenem življenju v in sicer v času, ko je individualizem močan tudi med nami, v naših skupnostih, v naših hišah, pa tudi na obrobjih uboštva in osamljenosti mnogih ljudi ter tudi obrobij tistih, ki so se od Cerkve oddaljili“, je kot izziv izpostavil predstavnik klaretincev, ki je dodal, tudi, da vesele novice – evangelija – niso prejeli samo zase, ampak ga morajo razširiti po celem svetu, v vsa okolja, kjer živijo.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.