Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Sv. Leopold Mandić eden od zavetnikov leta usmiljenja

Cerkev po svetu | 24.08.2015, 10:38 Marta Jerebič

Romarji bodo v svetem letu usmiljenja do svetih vrat v vatikanski baziliki prispeli preko kratke, zanje rezervirane romarske poti, ki se bo začela pod Angelskim gradom in nadaljevala preko Ulice sprave, Trga Pija XII. in Trga sv. Petra. Tako bodo opravili kratko romanje, pojasnjuje Tajništvo za pripravo dogodka. Znano pa je tudi, da bo eden od zavetnikov leta usmiljenja sveti Leopold Mandić.

Rim v svetem letu usmiljenja pričakuje 33 milijonov romarjev. Zaradi organizacije Tajništvo za pripravo dogodkov priporoča, da se za romanje skozi sveta vrata v vatikanski baziliki prijavite. To bo možno od oktobra dalje prek uradne spletne strani www.im.va, kjer bo treba navesti datum in približno uro romanja k svetim vratom. Organizacijsko tajništvo bo v pritrdilnem odgovoru na prošnjo nato svetovalo najprimernejši čas, kdaj naj bi se skupina podala na predvideno romarsko pot.

Tak sistem bo čakanje znižalo na minimum, hkrati pa bo pomagal zagotoviti vzdušje molitve in zbranosti med peš romanjem k svetim vratom. Na enak način kot skupine se lahko najavijo tudi posamezniki.Romarji, ki ne bodo prijavljeni, pa se bodo lahko obrnili na Sprejemni center za romarje na Ulici sprave.

Prijava za romanje k svetim vratom v drugih papeških bazilikah v Rimu (sv. Janez v Lateranu, sv. Marija Velika in sv. Pavel zunaj obzidja) ni potrebna.

Radio Vatikan je medtem poročal, da bo eden od zavetnikov jubileja usmiljenja, ki se bo začel 8. decembra, sveti Leopold Mandić, rojen v Dalmaciji, ponižen kapucin, spovednik, sposoben vest mnogih odpreti za milost in spreobrnjenje. Dejansko je celo svoje življenje posvetil skoraj izključno spovedovanju. »Zakrament sprave je izvajal preroško. Spovedancem je dajal okušati, kako lepo se je spraviti z Bogom, z brati, s samimi seboj, ko spremenijo življenje in so razpoložljivi za tisto milost, ki jo Gospod podarja vsem,« je povedal rektor svetišča sv. Leopolda Mandića v Padovi, p. Flaviano Giovanni Gusella.

Po njegovih besedah je papež Frančišek sam izbral sv. Leopolda za enega izmed zavetnikov jubileja. Spominja se, da mu je med nekim njunim srečanjem naročil, da mora spovedovati, kakor je spovedoval ta svetnik.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.