Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Kralj gora in ljudomrznik uspešno na poti!

Slovenija | 23.07.2015, 10:02

V soboto je v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah svojo premiero doživela domača predstava Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan. Poletni festival Studenec že vrsto let v sklepnem in hkrati osrednjem delu predstavi delo domačih gledaliških ustvarjalcev. Mnoge predstave so v minulih letih pokazale, da je poleti dovolj prostora za uspešno gledališko delo. Spomnimo se lanske Veselice v dolini tihi, pa Butalcev, Švejka, Kekca pred desetletjem in več, Martina Krpana, Cvetja v jeseni … Še bi lahko naštevali in se spominjali lepega.

Letos zaznamujemo 225 let od rojstva Ferdinanda Raimunda, avtorja številnih dram, igralca, dramaturga, režiserja in pesnika, ki je s svojimi deli v svojem času zaslovel po vsej Avstriji, Nemčiji in še dlje. Kljub časovni oddaljenosti avtorjevega ustvarjanja je Kralj gora in ljudomrznik, ki je v soboto na Studencu doživel premiero, imenitno napisana igra, ki drži za vse čase, še posebej pa za današnje. Predstava je njegova uspešnica, saj postavlja pred gledalce odlično besedilo, veliko zabave, komike, romantičnih, čarobnih pa tudi glasbenih užitkov, predvsem pa domiselno komičnih situacij ter besednih perfekcij in smešnih naključij.

Glavni lik gospod plemeniti Trapež, ki je kot bogat podjetnik radodarno ljudem posojal na zaupanje denar, ki mu ga niso nikoli vrnili, se zapre z družino in služinčadjo na svoje posestvo in postane nezaupljiv ljudomrznik.

Njegov odnos do sveta želi spremeniti dobri duh Kralj gora, ki mu nastavi ogledalo njegovega početja. Vzame mu dušo in njegov jaz, sam pa se spremeni vanj. Ob čudenju svojim lastnim nesmiselnim in trdovratnim napakam se g. pl. Trapež le odloči za drugačno pot in popravi krivico do vseh, še zlasti pa do svoje žene, hčere in njenega zaročenca, v želji, da bi se ljubila tako močno, kot ju je on po krivici sovražil.

Tudi letošnja predstava na Studencu postreže z bogato scenografijo Jožeta Napotnika, kostumografijo, izvrstno avtorsko glasbo Slavka Avsenika ml. in igro igralcev, ki, pod vodstvom režiserja Alojza Stažarja, že vrsto poletij žrtvujejo Poletnemu festivalu Studenec.

Več o predstavi na www.studenec.net, kjer najdete tudi datume ponovitev do konca avgusta in možnost rezervacije vstopnic. Vabljeni, da si ogledate čarobno zanimivo, pa tudi poučno predstavo, v kateri nastopata tudi naša sodelavca Urša in Jure Sešek.

Slovenija, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.