Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Kapelica na Uskovnici (foto: Izidor Šček)
Kapelica na Uskovnici

Na Uskovnici danes srečanje poslušalcev Radia Ognjišče in bralcev revije Ognjišče

| 09.08.2015, 04:42

Uskovnica bo danes gostila že 40. srečanje prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče ter bralcev revije Ognjišče ob njenem zlatem jubileju. Ob 10. uri bo sveta maša pri kapelici Kraljice miru, ki jo bo daroval direktor radia in ustanovitelj Ognjišča msgr. Franc Bole. Maši, ki jo bomo neposredno prenašali, bo sledil kulturni program pri koči na Uskovnici, ki ga bodo pripravila kulturna društva iz Bohinja.

Kako do Uskovnice?

1. Najprej po cesti: Na avtocesti Ljubljana - Jesenice izberemo izvoz Lesce - Bled in nadaljujemo do Bleda, od tam naprej pa desno proti Pokljuki. Cesta nas bo peljala skozi Gorje in mimo opuščenega smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki. Razdalja med Ljubljano in Rudnim poljem je 75 km in spletna navodila za pot izračunajo, da je vožnja predvidoma dolga 75 minut.

Z Bleda vozi ob nedeljah tudi avtobus na Pokljuko. Z avtobusne postaje Bled vodi avtobus HOP-ON HOP-OFF z odhodom ob 8.25 in s prihodom ob 9.12. S Pokljuke je odhod avtobusa na Bled ob 13.00 in 17.30. Cena vozovnice v obe smeri je 5 evrov.

2. S Pokljuke peš: S parkirišča na Pokljuki nadaljujemo po cesti v smeri Koče na Uskovnici. Cesta nas sprva vodi mimo strelišča, nato pa preide v smrekov gozd, skozi katerega se nadaljuje do manjšega, a označenega križišča. S križišča nadaljujemo po levi spodnji cesti. V nekaj minutah se spustimo v travnato dolinico Španove jame, kjer pa se po nekaj minutah cesta razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost (levo zgornji del planine Praprotnica in pešpot proti planini Zajamniki) ter pot nadaljujemo po cesti, ki se ob lepih pogledih na Spodnje Bohinjske gore komaj opazno spušča. Nekoliko nižje prispemo do predela imenovanega Razpotje, kjer je več zaporednih križišč. Tu pazljivo sledimo oznakam in se držimo smeri za Uskovnico oz. Kočo na Uskovnici. Za zadnjim križiščem se pričnemo strmeje spuščati po cesti, po kateri hitro prispemo do mostu preko potoka Ribnica (Ribnica je potok, ki loči Uskovnico od Pokljuke). Na drugi strani mostu cesta zavije ostro v levo ter se položi, oz. se prehodno celo rahlo vzpne. Cesta nas nato hitro pripelje iz gozda, kjer prispemo na označeno križišče. Nadaljujemo levo v smeri Koče na Uskovnici (desno cesta, ki vodi proti planini Konjščica, naravnost Vodnikov dom in Triglav), po cesti, ki po levi strani obide bližnjo kapelico. Po krajšem spustu zapustimo cesto in se usmerimo rahlo levo na pot, ki se nadaljuje med nekaj pastirskimi stanovi oz. vikendi, nato pa se po markirani poti, katera nas vodi preko grbinastih travnikov v nekaj minutah sprehodimo do Koče na Uskovnici.

Čas, ki ga potrebujemo za pot od Pokljuke do Uskovnice, je predviden od 40 do 50 minut. Sama pot pa je dolga 3.300 metrov. Pot se začne na nadmorski višini 1347 m in se sklene na višini 1154 m. Sicer pa mojstri planin to pot ocenjujejo kot lahka označena pot.

Uskovnica je bohinjska planina, ki se nahaja nad Srednjo vasjo. Razgled se odpira na vse strani, ki je še lepši, če gremo nekaj minut navzgor do korita nad pastirskim stanom. Na vzhodni strani vidimo v bližini gozdnata pobočja in vrhove pokljuške planote proti Goreljku; pogled na južno stran objame cel venec gora od Možica nad Soriško planino prek Črne prsti, Rodice, Šije, Vogla, Podrte gore do Mahavščka in Bogatina na zahodu; pred Voglom se dviga Rjava skala s Ski hotelom Vogel, desno vidimo del planote Spodnja Komna tja proti Bogatinu, blizu pa je v smeri proti zahodu vzhodni gozdnati del Fužinskih planin nad dolino Voje z Vogarjem v ospredju; izredno lep je pogled proti severozahodu, kjer vidimo vrhove nad Mišeljsko in Velsko dolino z Mišelj vrhom ter vrhove od Zelnarice prek Kanjavca do Šmarjetne glave, v bližini pa Tosc, ki zakriva pogled na Triglav.

Kapelica Marije Kraljice Miru

Kapelica na Uskovnici
Kapelica na Uskovnici © Izidor Šček

24. avgusta 2003 je škof Alojz Uran posvetil novo kapelo Marije Kraljice miru. Prvotna kapela je bila zgrajena leta 1939, blagoslovljena leta 1940 in leta 1952 požgana. Domačini so v letih 2002/03 postavili novo.

Koča na Uskovnici

Koča stoji na spodnjem delu prostrane planine Uskovnice, ki je jugovzhodni del planote Pokljuka nad Gornjo Bohinjsko dolino in dolino Voje. V bližini koče so številni pastirski stani, preurejeni v počitniške hišice. Kočo je zgradilo PD Bohinj-Srednja vas in jo slovesno odprlo 10. julija 1955. Leta 1965 so kočo obnovili in povečali. Koča je odprta od začetka maja do sredine oktobra ter od novoletnih praznikov do konca zimskih počitnic. V dveh gostinskih prostorih je 100 sedežev, točilni pult; v 16 sobah je 46 postelj; WC in umivalnica s toplo in mrzlo vodo v pritličju in nadstropju; gostinska prostora in spalne sobe so centralno ogrevane; tekoča voda, elektrika. Koča oddaja 28 ležišč v sosednji sirarni, ki je od koče oddaljena cca. 50m. Planincem je na voljo topla in hladna hrana ter razni napitki.

Bogastvo uskovniških travnikov
Bogastvo uskovniških travnikov © Izidor Šček

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...