Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Sabor vladi naročil začetek izstopa iz arbitražnega postopka

| 29.07.2015, 15:27 Andrej Šinko

Poslanci hrvaškega sabora so soglasno s 141 glasovi potrdili sklep s katerim so vlado obvezali, da začne postopek za prekinitev sporazuma o arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Podporo odstopu od arbitraže so izrazili v vseh parlamentarnih strankah, vodje poslanskih skupin pa so zagovarjale hrvaške nacionalne interese in bile kritične do ravnanja slovenske strani.

„Hrvaški sabor obvezuje vlado republike Hrvaške, da začne postopek za prenehanje sporazuma o arbitraži med vlado Republike Hrvaške in Vlado Republike Slovenije podpisanega 2009 zaradi bistvenih kršitev s strani republike Slovenije,“ se je pred glasovanjem glasil sklep, ki ga je prebral predsednik sabora Josip Leko. Seja se je sicer začela z nagovorom hrvaškega premiera Zorana Milanovića, ki je poslance pozval, naj podprejo odločitev vlade o izstopu Hrvaške iz arbitražnega postopka. Ob tem pa dodal, da je napaka, ki jo je zagrešila slovenska stran, nepopravljiva. „Prišlo je do takšne napake v postopku, da se ne more nadaljevati. Kot recimo, da izvajaš pritisk na člane porote v ameriškem pravu, tako postopek je končan. In do tega je prišlo,“ je pojasnil.

Milanović je zagovarjal tudi reševanje spora na meddržavnem sodišču, za kar si hrvaška prizadeva od vsega začetka. „Sporazum je dal mandat arbitražnemu sodišču v več zadevah. Prvi najpomembnejši je določitev državne meje na kopnem in morju med dvema državama, ta postopek bi se moral reševati po mednarodnem pravu, ki se večinoma poslužuje reševanja zadev na mednarodnem sodišču. To nam je takrat bila prioriteta, toda tega nismo uspeli doseči, ker je druga stran vztrajala na arbitraži," je pojasnil Milanovič in pozval slovensko vlado, da naj se z Zagrebom dogovori o novem modelu za reševanje spora. Ob tem pa dodal, da bo Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka ne glede na to, ali bo arbitražno sodišče nadaljevalo svoje delo. Glede arbitra, ki ga je imenovala Hrvaška, Budislava Vukasa, pa je Milanović dejal, da se bo sam odločil ali se bo umaknil iz arbitražnega sodišča.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v saboru zavrnila tudi trditve, da naj bi do afere prišlo, ker je bil arbitražni sporazum na škodo Hrvaške. „Mislim, da to do česar je prišlo, kaže ravno obratno. V kolikor bi slovenski predstavniki, v tem primeru agentka in arbitražni sodnik, ocenili, da ob uporabi arbitražnega sporazuma lahko dosežejo cilj, ki ga želijo, ga ne bi kršili,“ je pojasnila. Tudi predstavniki vseh ostalih poslanskih skupin so v razpravi vladni predlog odločno podprli. Ob tem pa bili kritični do ravnanja Slovenije v postopku. Zagovarjali so zaščito nacionalnih interesov ter za nastalo situacijo krivili Slovenijo.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.