Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Iraški patriarh Sako prejel mednarodno nagrado

Svet | 28.07.2015, 10:39 Marjana Debevec

Kaldejski patriarh Louis Sako je letošnji dobitnik mednarodne nagrade La Traglia – etnije in skupnosti. Gre za priznanje s področja varovanja tradicije, njenega okolja, varstva človekovih pravic, dostojanstva in kulturne ter verske istovetnosti majhnih skupnosti in narodnosti. Nagrado so iraškemu patriarhu podelili sinoči v Italiji.

Patriarh Sako je v nagovoru zbranim opozoril na tragedijo, ki jo živijo kristjani v Iraku. „Nagrada ni namenjena samo meni, temveč trpečemu ljudstvu, celotnemu Iraku in vsem tistim, tudi muslimanom, ki iščejo mir, stabilnost in boljši svet, v katerem bi vsi lahko živeli v veselju in dostojanstvu“, je dejal za Radio Vatikan. Povedal, da je število današnjih mučencev še višje od tistega v prvih stoletjih. „Mučeništvo je karizma kaldejske Cerkve“, je prepričan patriarh Sako, ki dodaja: „Ne poveličujemo mučeništva in tudi ne iščemo križa. Smrt ali križ sta posledica popolne zavzetosti ljubezni in zvestobe za Kristusa, ki ga ljubimo ter zaradi katerega smo pripravljeni na največje žrtve.“ Ob tem je spomnil na enega od dveh mladih duhovnikov, ki sta bila ubita med pokolom v katedrali v Bagdadu 31. oktobra 2010. Teroristom je ponudil svoje življenje v zamenjavo za osvoboditev vernikov.

Irak že vrsto let živi kalvarijo. Sledijo si vojne, diktatura in fanatizem, ki je sedaj postal pravi terorizem. In kaj bi lahko storila mednarodna skupnost? „Gre za politiko, ki išče le ekonomske interese in ne tisto, kar je dobro za človeka: oni ne iščejo miru. Izdelovati orožje pomeni proizvajati nove vojne. Potrebna bi bila prenova politike in ekonomije, pa tudi vere. Muslimani naj bi prenovili versko vzgojo, da bi odkrili pozitivno sporočilo o človeškem življenju ter spoštovanje dostojanstva vsakega človeka“, je bil odločen patriarh.

Svoj nagovor pa je sklenil s prepričanjem, da Irak ne sme ostati brez krščanske navzočnosti: „Tam je naša zgodovina, Irak je naša identiteta. Imamo poslanstvo: pričevati moramo za evangeljsko veselje.“ Preganjanim kristjanom pa po njegovih besedah pogum, da vztrajajo in pričujejo, lahko dajo tudi prijateljstvo, solidarnost in podpora bratov in sester s celega sveta: „Zavest, da ste nam blizu, nas spodbuja k ustvarjanju sožitja, skupnega življenja v miru in skladnosti, z našimi brati muslimani“, je še dejal patriarh Sako.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.