Petra StoparPetra Stopar
Dejan Židan (foto: Robert Božič)
Dejan Židan

Bruselj bo preučil argumente Slovenije glede terana

Kmetijstvo | 24.07.2015, 16:38 Andrej Šinko

Srečanje ministra za kmetijstvo Dejana Židana in evropskega komisarja za kmetijstvo Phila Hogana še ni prineslo rešitve zapleta z zaščito terana. Evropska komisija bo preučila argumente Slovenije in v prihodnjih tednih slovensko vlado zaprosila za dodatna pojasnila. Slednja sicer meni, da gre za zadevo, ki je bila zaključena leta 2004, ko je Slovenija postala članica Evropske unije. Minister Židan pa je včeraj predstavil tudi več argumentov, ki podpirajo to stališče.

Minister Židan je predstavil zgodovino, politični, ekonomski in kulturni vidik zgodbe o teranu. Ob tem pa komisarja Hogana vprašal, kaj se je spremenilo od leta 2013, ko se je Evropska komisija trikrat opredelila do tega vprašanja s stališčem, da Hrvaška ni izrazila nasprotovanja, ko je Slovenija teran registrirala kot zaščiteno označbo porekla, in da tega ne pokriva pristopna pogodba. Tako je teran na trgu Evropske unije v skladu s pravili povezave zaščiten kot slovenski. Hogan je odgovoril, da vidijo določena tveganja in bodo o tem Slovenijo tudi pisno vprašali."To smo tudi želeli, da je stvar odprta in transparentna in da nas komisija odprto vpraša, če kjer koli vidi tveganja," je o tem dejal minister Židan. In dodal, da verjame v naše pravne argumente in to, da jih bo komisija tokrat natančno preučila ter ravnala transparentno in v skladu s pravnim redom. V omenjenih argumentih je Židan med drugim poudaril, zakaj je teran za Kras tako zelo pomemben, da je to sicer skoraj butična proizvodnja, milijon litrov od slabih 100 milijonov litrov vina, ki se proizvedejo v Sloveniji, vendar je del slovenske tradicije in kulture, kraška planota, 600 hektarjev, pa od tega živi. Na vprašanje, ali komisija predlaga kakšen kompromis, je Židan odgovoril, da v tem trenutku ni potrebe po kakršnem koli kompromisu, in ponovil, da ne gre za postopek vpisovanja nekega proizvoda na seznam zaščitenih proizvodov, temveč je to zadeva, ki je s stališča Slovenije zaprta.

Hrvaška sicer zahteva za svoje vino oznako "teran, hrvaška Istra". Slovenska vlada pa vztraja, da pri popolni zaščiti terana v Evropski uniji kot vina, ki se prideluje samo na Krasu v Sloveniji iz sorte refošk, brez kakršne koli izjeme za uporabo zaščitenega imena za druge pridelovalce vina.

Kmetijstvo, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.