Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Izseljenska nedelja 2015

| 04.07.2015, 16:55 Matjaž Merljak

Prva nedelja v juliju je v Cerkvi v Sloveniji posvečena rojakom: zamejcem, zdomcem in izseljencem. Iz Rafaelove družbe, Katoliškega središča Slovencev po svetu, so sporočili, da letošnje leto mineva v znamenju okrogle obletnice konca vojne in začetka totalitarnega nasilja, zaradi katerega so se morali premnogi naši rojaki umakniti iz domovine, ki so jo tako ljubili. Zato je prav, da se jih spomnimo še s toliko večjo pozornostjo.

Iz Rafaelove družbe so še sporočili, da so ob letošnjem jubileju v spomin za izjemnost teh naših ljudi skupaj z Družino izdali tudi monografijo Cvetoči klas pelina. Gre za knjigo, ki prinaša upanje in zaupanje v notranjo moč slovenskega človeka.

Vabijo nas na tradicionalno Romanje treh Slovenij na Svete Višarje, ki bo 2. avgusta 2015. Letos bo obogateno s predavanjem tržaškega časnikarja in publicista Iva Jevnikarja, sveto mašo bo skupaj z izseljenskimi duhovniki daroval nadškof Alojz Uran, sledil bo še kulturni program. Hkrati se bodo sklenili Višarski dnevi za mlade.

Iz Rafaelove družbe so ob plakatu poslali še razmišljanje dr. Marka Kremžarja: Kdor pozna slovensko politično emigracijo, lahko ve, da v vseh petinštiridesetih letih ni bilo med njimi ne članka ne knjige ne govora o maščevanju za pretekle zločine in krivice. Slovenci v zdomstvu niso nikdar gojili sovraštva, ker so se mu kot kristjani zavestno odpovedali. Že na Vetrinjskem polju je množica molila za duše pomorjenih in mučenih svojcev, a tudi za njihove krvnike, da bi dobili milost kesanja in spreobrnjenja. Niti en glas se ni dvignil iz množice, da bi klical po maščevanju. Tega so se nekdanji begunci in njih potomci držali skozi ves čas zdomstva, do današnjih dni. Zahtevali pa so vedno in povsod, da se popravijo krivice, da prenehajo klevete, da zavladata v slovenskem svetu resnica in pravica, ki sta pogoj miru.

Izseljenska nedelja, plakat
Izseljenska nedelja, plakat © Rafaelova družba

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.