Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Sindikati dejavni tudi v poletnih dneh

Slovenija | 02.08.2015, 05:30

Sindikalne organizacije so dejavne tudi v poletnih dneh. Nekatere opozarjajo na kršitve pravic delavcev, v Pergamu zaradi nezadovoljstva z napovedmi podaljšanja varčevalnih ukrepov grozijo celo s stavko. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar poudarja, da se razmere lahko izboljšajo le postopoma.

Ministrstvo za javno upravo bo jeseni nadaljevalo pogajanja s sindikati javnega sektorja o spremembah plačnega sistema in ukrepih za plače v prihodnjem letu, ki jim sindikati niso naklonjeni. Koprivnikar jih razume. "Vsak sindikat se legitimno bori za pravice svojih delavcev, vsi sindikati, tako kot nenazadnje mi vsi, so na nek način naveličani tega tako imenovanega varčevanja." Minister za javno upravo obenem pojasnjuje, da se gospodarske razmere ne izboljšujejo tako radikalno, da bi od tega lahko kar odstopili. "Menim, da je to vrenje na sindikalni strani na nek način slabo razumevanje tega, da če se gospodarske razmere postopno izboljšujejo, to ne pomeni, da lahko v trenutku enormno povečamo svojo porabo, čeprav so morda pričakovanja taka." Kot dodaja, žal ni tako.

Na nekaterih področjih opozorila in pozive posameznih sindikalnih organizacij pristojni rešujejo tudi v teh dneh. S sindikati posameznih poklicnih skupin se morajo namreč pogajati pristojni resorji.

Vladna stran je nedavno zavrnila pogajanja o predlogu Policijskega sindikata Slovenije za dopolnitev kolektivne pogodbe za policiste v delu, ki opredeljuje karierni sistem. A je ministrstvo za notranje zadeve za vladno obravnavo že pripravilo novelo zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki postavlja temelje takšnega sistema. Medtem ko jo v Sindikatu policistov Slovenije podpirajo, v Policijskem sindikatu Slovenije vztrajajo, da bi moralo biti to urejeno v kolektivni pogodbi.

O zahtevah vojakov v zvezi s pravicami zaradi neizkoriščenega letnega dopusta je na primeru posameznika nedavno odločilo višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Na obrambnem ministrstvu nameravajo ob prihajajoči obnovi zakonodaje na tem področju jasneje doreči tudi to vprašanje.

Več sindikatov v zdravstvu že dalj časa opozarja, da je treba sprejeti standarde in normative za delo. Ker jih še ni, so nekateri napovedali zaostritev sindikalnih dejavnosti. Nekateri sindikati s področja zdravstva v Pergamu so se začeli pripravljati na morebitno stavko v jeseni. Poudarjajo kopičenje nadur, ki se v številnih zavodih prenašajo iz meseca v mesec, delodajalce v zdravstvu pozivajo, naj zaposlenim izplačajo pripadajoče dodatke za nadurno delo. Izplačilo vseh nadur, opravljenih v prvi polovici leta, zahtevajo tudi v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. "V stavko, ki običajno prizadene bolnike, ne gremo. Bomo pa šli v tožbe," je nedavno poudaril predsednik sindikata Zvonko Vukadinovič. Zaostritve sindikalnega boja prav tako ne izključujejo zdravniki. "Možna je zaostritev stavke , ki je najbolj enostaven način, čeprav boleč tako za zdravnike kot paciente, preigravamo možnost izstopa iz javnega sektorja in ustanovitev skupinskih praks, ali pa bi na določen dan vsi člani Fidesa odpovedali pogodbe, kar pomeni blokado zdravstvenega sistema," je možnosti predstavil predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin.

V javnem sektorju na svoje zahteve vse bolj glasno opozarjajo tudi najnižje plačani, ki so v začetku meseca ustanovili svoj sindikat. V njem so se združili uslužbenci z različnih področij, kot so čistilke, kuharji, hišniki, tajnice, knjižničarji in uslužbenci ostalih strokovno-tehničnih poklicev v javnem sektorju. Prizadevajo si predvsem za odpravo nepravilnosti, kar je bilo napovedano že na pogajanjih z vlado marca. "Želimo, da so za ljudi, ki v javni sektor prihajajo z določenimi izkušnjami, te ovrednotene. Zdaj minule izkušnje ne štejejo, kdorkoli pride v javni sektor, je najprej v začetnem plačnem razredu," je pojasnila predsednica sindikata Darja Vrečko. O tem, da bi do oprave nepravilnosti prišlo v kratkem, za zdaj ni ne duha ne sluha. A Koprivnikar zagotavlja, da njegovo ministrstvo v letošnjih pogajanjih načrtujejo sistemsko ureditev izboljšanja stanja te plačne skupine.

Slovenija, Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.