Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Z 11. avgustom na čelo ljubljanskega kliničnega centra Andrej Baričič

Slovenija | 24.07.2015, 17:04

Novi vršilec dolžnosti generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra je Andrej Baričič. Svet zavoda je edinega kandidata za to funkcijo potrdil soglasno, opravljati jo bo začel 11. avgusta. Dan prej se mandat izteče dozdajšnjemu prvemu možu največje zdravstvene ustanove pri nas Simonu Vrhuncu, ki je ta teden sporočil, da bolnišnice ne želi več voditi kot vršilec dolžnosti. Mu pa pogodba tam zagotavlja ustrezno delovno mesto.

Ljubljanski klinični center je bil šest let pod Vrhunčevim vodstvom, generalni direktor s polnimi pooblastili je bil štiri leta. Potem ko je sporočil, da kot vršilec dolžnosti po 10. avgustu ne namerava biti več na čelu največje slovenske bolnišnice, se je sešel svet zavoda in na to mesto imenoval Baričiča, čeprav se ta ni predstavil niti ni razgrnil programa dela. Ekonomist in profesor na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici ter nekdanji direktor Gea Collegea je bil član sveta ljubljanskega kliničnega centra v času vlade Boruta Pahorja. Kot Vrhunčevo zamenjavo ga je predlagal predsednik sveta naše največje zdravstvene ustanove Tomaž Glažar. Baričič ga je prepričal z zelo dobrim poznavanjem problematike v bolnišnici. "Nekatere teme, ki jih je takrat odpiral, odpiramo tudi v tej sestavi. Njegovo nekdanje delo v svetu zavoda je pohvalil tudi predstavnik zaposlenih. Dobili smo torej potrditev tistih, ki so z njim sodelovali, da je izbira dobra."

Glažar ne ve, ali se namerava Baričič prijaviti tudi na razpis za generalnega direktorja. "Vse je mogoče. Posebnih zagovorov v tem smislu nismo imeli. Ali to pričakuje ali ne, je odvisno od njega." Glažar se je z Baričičem in Vrhuncem dogovoril za neformalni sestanek po Baričičevem povratku v Slovenijo prihodnji teden. Nanj je povabil tudi ostale člane sveta zavoda.

Zanikal je še, da je ministrstvo za zdravje odgovorno za zamudo pri novem razpisu za prvega moža bolnišnice, kar očita Vrhunec. Odločitev o novem razpisu za generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra bo svet zavoda sprejemal na prvi jesenski seji.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.