Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Počitnice, morje, dopust (foto: ARO)
Počitnice, morje, dopust

ZPS z nasveti za ugodnejše in enostavnejše počitnikovanje

Slovenija | 05.07.2015, 10:41

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pripravila deset nasvetov za počitnikovanje, s katerimi želi potrošnikom pomagati do enostavnega, varnega in ugodnega plačevanja v tujini ter čim lažjega uveljavljanja pravic do zdravstvenih storitev. Opozarja tudi na različne cene bencina, svetuje pa tudi glede nakupa vinjet in cen mobilnega gostovanja.

V ZPS potrošnikom svetujejo, naj na dopust vzamejo več različnih plačilnih sredstev, poleg debetne kartice tudi kartico z odloženim plačilom in nekaj gotovine. Plačilne kartice so priročne, a povsod z njimi ni mogoče plačevati, preveč gotovine pa ni pametno nositi s seboj. "Če boste imeli s seboj različna plačilna sredstva, ne boste v zadregi, kako plačati kosilo, hotel ali sveže sadje na tržnici. A pozor: nikoli naj ne bodo vsa na istem mestu," so zapisali v ZPS.

Kartica z odloženim plačilom pride prav pri večjih nakupih, ki se lahko "zgodijo" med dopustom. Trgovci raje sprejemajo kartice, ki so razširjene po vsem svetu, saj jih poznajo. Priložnosti za ugodne nakupe je med dopustom po navadi kar veliko, vendar je potrebno vedeti, da bo treba račun plačati že naslednji mesec.

Tistim, ki se na dopust odpravljajo izven evrskega območja, svetujejo, naj imajo s seboj vsaj nekaj tuje gotovine za prve izdatke. Opozarjajo tudi, da naj potrošniki valut ne menjajo na ulicah. V evroobmočju je provizija za dvig z debetno kartico enaka kot doma, zunaj območja pa je precej višja, skoraj zagotovo več kot dva evra. To velja tudi tudi za Hrvaško.

V primeru kraje je treba bančne kartice čim prej preklicati, zato je dobro vedno imeti pri sebi številko za preklic, ki naj bo shranjena ločeno od kartic.

Pred odhodom dopustniki ne smejo pozabiti na ustrezno zdravstveno zavarovanje, za dodatno varnost pa lahko poskrbijo s turističnim zavarovanjem, a velja skrbno prebrati, kaj vsebuje. Paketi turističnih zavarovanj vsebujejo tudi različna dodatna kritja, na primer zavarovanje prtljage, ki pa zaradi strogih pogojev in majhnih zavarovalnih vsot najpogosteje niso smiselna.

Tistim, ki se na pot odpravijo z avtomobilom, v zvezi svetujejo, naj pred tem preverijo cene goriva v državah, po katerih bodo potovali. V vseh državah cene goriva namreč niso enotne, tako kot so pri nas. Prav tako naj se pozanimajo o drugih stroških, povezanih z vožnjo in uporabo cest. Pred odhodom v tujino je dobro tudi preveriti cene telefonskih pogovorov in predvsem prenosa podatkov ter morebitne ugodnejše opcije pri operaterju, še svetujejo v ZPS.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.