Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež Frančišek opozoril na „lakoto“ po Bogu, ki je dar in večno življenje

Papež in Sveti sedež | 02.08.2015, 19:36 Tanja Dominko

Na Trgu sv. Petra se je s pogledom na okno vatikanske palače tudi danes zbralo veliko romarjev. Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov spregovoril o evangeljskem odlomu današnje nedelje. Po pomnožitvi kruha je množica začela iskati Jezusa in ga v Kafarnáumu tudi našla.

Po besedah svetega očeta je Jezus vedel, da so ga iskali zaradi tega, ker so jedli kruh in se nasitili, ne pa zato, ker so videli čudež. Prav zato Jezus z besedami „Ne delajte za jed, ki mine, temveč za jed, ki ostane za večno življenje in ki vam jo bo dal Sin človekov", pozornost preusmeri na Boga, ki je dar: „S temi besedami, nam je hotel razložiti, da ima človek v sebi poleg fizične lakote tudi drugo lakoto, vsi nosimo v sebi to lakoto, še pomembnejšo lakoto. Ta pa ne more biti potešena z običajno hrano. Gre za lakoto po življenju, lakoto po večnosti, ki jo lahko samo On poteši, saj je 'kruh življenja' (v. 35). Jezus ne odpravi zaskrbljenosti in iskanja vsakodnevnega kruha, ne odpravi iskanje vsega, kar je potrebno za napredovanje v življenju. Jezus nas spominja, da je resničen smisel našega zemeljskega bivanja na koncu, v večnosti, v srečanju z Njim, ki je Dar in Darovalec. Spominja nas tudi, da je potrebno na človeško zgodovino z vsem njenim trpljenjem in veseljem, gledati 'z obzorjem večnosti', v 'obzorju' dokončnega srečanja z Njim."

Sveti oče je še poudaril, da daje smisel in upanje na naši pogosto vijugasti poti življenja, srečanje in sprejemanje Jezusa, kruh življenja pri sveti maši.

Papež: So ljudje, ki se bojijo iti k spovedi

Na cerkvenih koledarjih zasledimo, da je drugi avgust god svetega Evzebija ter še nekaterih svetnikov in blaženih, zraven pa je pripisana Porciunkula. To ni svetnica, ampak cerkvica v baziliki svete Marije Angelske v Assisiju. Zato tam danes obhajajo slovesni praznik zavetnice svetišča. Praznik imajo tudi vse župnije in samostanske cerkve, za katere skrbijo Frančiškovi sinovi in hčere: frančiškani, minoriti in kapucini, sestre klarise ter redovne skupnosti, ki so izšle iz tretjega reda. V Cerkvi na Slovenskem je ta dan po običaju romarski shod pri kapucinih v Celju, Krškem in Vipavskem križu. Na današnji praznik je mogoče prejeti ob opravljeni spovedi tudi porciunkolski odpustek. Na to je opoldne opozoril tudi sveti oče. "So ljudje, ki se bojijo iti k spovedi, ker pozabljajo, da tam ne bodo našli strogega sodnika, temveč neizmerno usmiljenega Očeta. Res je, ko gremo k spovedi, nas navdaja občutek sramu. To občutimo vsi, vsi, saj moramo vedeti, da je tudi ta občutek sramu, milost, ki nas pripravlja za Očetov objem. On vedno odpušča, odpušča vse."

Vir: Radio Vatikan

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.