Petra StoparPetra Stopar

Nadškof Fisichella: Priprave na leto usmiljenja so v polnem teku

Cerkev po svetu | 27.07.2015, 11:55 Marta Jerebič

Priprave na izredno sveto leto usmiljenja, ki se bo začelo 8. decembra, so v polnem teku. Predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo, nadškof Rino Fisichella, ki je na vatikanski strani odgovoren za organizacijo, je povedal, da avgusta sicer niso predvidena delovna srečanja z italijanskimi oblastmi, a dodal, da so prednosti že določili. »Sodelovanje med Svetim sedežem, italijansko vlado, pokrajino Lazio in rimsko občino teče gladko,« je dejal za spletni portal Vatican Insider in razkril, da bodo verniki do svetih vrat prispeli po kratkem peš romanju.

Vatikan in italijanske oblasti izdelujejo načrt za mobilnost v letu usmiljenja. Nadškof Fisichella je povedal, da bodo verniki do svetih vrat v vatikanski baziliki prispeli po kratkem peš romanju. Kot je bilo znano že pred časom, bo mesto Rim v svetem letu usmiljenja ulice okoli Vatikana uredilo kot območje za pešce. Konkretno naj bi za promet zaprli Ulico sprave in poti okoli Berninijevih kolonad.

Vatikan pričakuje približno 33 milijonov romarjev, kar pomeni, da se bodo vsak dan pojavljali problemi v zvezi z mobilnostjo, zdravstveno oskrbo, za katero je odgovorna pokrajina Lazio, ter varnostjo, ki je v pristojnosti italijanske vlade. Kot je povedal nadškof Fisichella, nekatera logistična vprašanja še niso obravnavali, na primer avtobusne povezave med parkirišči v predmestju in trgom sv. Petra ter drugimi jubilejnimi kraji.

Govorili pa so že o tem, kako zaščititi romarje pred ekonomskimi špekulacijami. Inšpektorji bodo morali učinkovito nadzorovati cene, tako pri hotelirjih in gostilničarjih kot pri trgovcih na drobno. »Romarji so edinstvena kategorija ljudi, ki potrebujejo zaščito,« je dejal predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo, ki je še povedal, da je Vatikan vsem škofom po svetu razposlal vabilo na romanje v Rim in obvestilo, kako naj sveto leto usmiljenja poživijo v lastni škofiji.

Sicer pa bo v Rimu vsak mesec, razen poleti, dogodek za neko skupino ljudi: romarske delavce, bolnike in invalide, mlade, duhovnike, diakone, prostovoljce, katehete, predstavnike Marijinih svetišč, rimsko kurijo. Med drugim marca pripravljajo tudi molitev 24 ur za Gospoda, maja vigilijo s spokornim obredom, februarja okoli pepelnice pa bodo v vatikanski baziliki izpostavljene relikvije sv. p. Pija.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.