Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zaporniki v Boliviji (foto: Radio Vatikan)
Zaporniki v Boliviji

VIDEO: Papež zapornikom: Zaprtost ni izključenost, je način vnovičnega vstopanja v družbo

Cerkev po svetu | 10.07.2015, 17:26 Marta Jerebič

Papež Frančišek je obiskal zapor oz. prevzgojni center Santa Cruz – Palmasola, v katerem so različne skupine zapornikov – moški, ženske, mladi; tisti, ki so bili obsojeni zaradi manjših ali težjih kaznivih dejanj. Cerkev v Boliviji si pri predstavnikih oblasti prizadeva, da bi v zaporu prišlo do nujnih korenitih reform. Problem je predvsem prenatrpanost.

Papež Frančišek je prisluhnil trem pričevalcem, ki so povedali svojo življenjsko zgodbo in predstavili vzroke, zaradi katerih so prišli v prevzgoji center, in krivice, ki se v njem dogajajo. Zapornikom je priporočil, naj molijo in se pogovarjajo z duhovniki, saj Jezus odrešuje. Jezusova ljubezen ozdravlja, odpušča, dviguje in skrbi; vrača dostojanstvo, ki ga lahko izgubimo na mnoge načine, je dejal papež in dodal, da ko Jezus vstopi v življenje, oseba ni več ujeta v svojo preteklost, ampak začne gledati sedanjost na drug način, z drugačnim upanjem.V tem smislu je dejal: "Zaprtost ni isto kot izključenost, ampak na nek način predstavlja vnovično vstopanje v družbo.”

Spregovoril pa je tudi o težavah, s katerimi se soočajo zaporniki: prenapolnjenost zapora, počasen sodni sistem, pomanjkanje terapij, nasilje. Zato je spodbudil k hitrejšemu in učinkovitejšemu sodelovanju med različnimi ustanovami. Zapornikom pa je dejal, da je njihovo skupno bivanje odvisno od njih samih: »Pomagajte si med seboj. Ne bojte se pomagati si med sabo.”

Osebju prevzgojnega centra pa je dejal, da je vnovično vključevanje zapornikov v družbo pomembna naloga: “To je naloga, ki ponovno dviguje in ne znižuje, daje dostojanstvo in ne ponižuje, spodbuja in ne prizadeva. Je proces, ki terja zapustitev logike o dobrih in zlobnih, ter prehod na logiko, ki je osredotočena na pomoč osebi,” je še dejal papež, ki se je z zaporniki srečal na območju centra, kjer je zaprtih 2800 oseb, z njimi pa lahko živijo tudi družinski člani.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.