Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Novice iz Clevelanda

| 22.06.2015, 09:24 Matjaž Merljak

V Clevelandu so praznovali godovni dan svetega Vida, na Slovenski pristavi pa imeli spominsko akademijo.

V teh turobnih časih za vernike clevelandske škofije in regije se je ustanovila nova katoliška radijska postaja z močnim oddajnikom. The Rock ali Skala oddaja na frekvenci 1260 vsak dan in tudi ponoči nudi vseh vrst verskih dvigov za našo vero.

Objavljeno je bilo, da bodo letos Baragovi dnevi tu v Clevelandu, in sicer 5. in 6. septembra. V soboto, 5. septembra, bo pobožnost v cerkvi svetega Vida, kjer bo glavni celebrant clevelandski škof Lennon in v nedeljo pa v cerkvi Marije Vnebovzete. Tu bo celebrant koprski škof v pokoju Metod Pirih. Po božji službi bo sledil banket in program v dvorani.

Pretekli ponedeljek smo župljani praznovali godovni dan svetega Vida, vojaka in mučenca ter zavetnika naše župnije. Na ta dan smo se še posebno spomnili prvega župnika Vida Hribarja, ustanovitelja župnije in vseh zvestih faranov, ki so leta 1893 ustanovili župnijo svetega Vida. Skromno in v težkih časih, saj so komaj prispeli v to deželo in zbrali denar za nakup zemlje in postavili cerkev in župnišče. Izpolnili so željo si poslušati Božjo besedo v domačem jeziku v svoji cerkvi. Ta župnija je slovela kot največja od slovenskih župnij v Ameriki. V zadnjih letih pa število župljanov upada. Resnica časov, v katerih živimo.

Objavljeno je tudi bilo, da bo letošnji Family Fest, že petnajsti po vrsti, ki ga organizira škofija, potekal na prostorih semenišča v predmestju Wickliffe 9. avgusta. Dan bo poln dinamične aktivnosti za staro in posebno za mladino. Priložnost bo za molitev, meditacijo ter mašo na prostem in zvečer ognjemet in koncerti krščanskih glasbenikov.

Nabirka Petrovega novčiča poteka v tem mesecu juniju. Naprošeni smo da podpremo dobrodelno delo sv. Očeta, papeža Frančiška. Tema za letošnjo nabirko je »Bodite priče dobrote«. Naš sv. Oče ponazori dobroto, da pomaga mnogim ljudem v stiski oboje, duhovno in telesno.

Danes pa vabi odbor Slovenske pristave vse Slovence k obhajanju 70. let spomina na odhod Slovencev v begunstvo in v spomin na padle domobrance, kateri so bili vrnjeni s prevaro v Slovenijo in se srečali z neusmiljenim pomorom pod roko slovenskih komunistov. Sveta maša bo darovana pri kapelici Marije Pomagaj na Orlovem vrhu Pristave, ki jo bo daroval Franci Kosem, sam sin beguncev, saj se je rodil prav na begunjskih poljih na avstrijski Koroški med begom družine. Po maši bo na voljo kosilo in sredi popoldneva kratka spominska akademija.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.