Petra StoparPetra Stopar
Marta Jerebič (foto: Izidor Šček)
Marta Jerebič

Pregled domačih dogodkov, od 19. do 26. junija 2015

Slovenija | 27.06.2015, 07:00 Marta Jerebič

Tokratni pregled tedna je osredotočen na dogodke ob dnevu državnosti. Od cerkvenih dogodkov izpostavljamo romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje, od športnih pa zmage naših kolesarjev.

POLITIKA

V četrtek smo praznovali dan državnosti, 24. rojstni dan samostojne Slovenije. Kot vsako leto je bila tudi tokrat na predvečer v stolni cerkvi sv. Nikolaja slovesna maša za domovino, slavnostna seja v državnem zboru, na Kongresnem trgu v Ljubljani je sledila osrednja državna slovesnost. Iniciativna skupina za molitev in post za domovino pa je letos že peto leto zapored pripravila dan molitve in posta za domovino. Letos je dogodek potekal pod geslom SOS za Slovenijo, kar pomeni: svoboda, odgovornost in sočutje za Slovenijo, s poudarkom na odgovornosti za skupno dobro.

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Glavan je pri maši za domovino spomnil na 800. obletnice Velike listine svoboščin. „Od 63 določb te listine svoboščin sta še danes v veljavi in splošno sprejeti dve: svoboda delovanja verskih skupnosti in pravica do pravnega postopka oz. sodnega varstva, kar pomeni po današnjem gledanju, da nihče ne sme biti pridržan ali zaprt brez dokaza, da je storil kaznivo dejanje, skratka, promovira načelo pravne države. V to staro ogledalo prava bi se morala večkrat pogledati tudi naša država, da bi videla, ali je še oziroma že pravna država“.

Škof Glavan je ob rojstnem dnevu naše države in domovine vsem izrekel iskrena voščila. „Današnji daritvi pa pridružimo zahvalo in prošnjo za našo državo, za vse, ki so zanjo žrtvovali svoje življenje, za vse voditelje, da bi se zavedali svoje velike odgovornosti, za solidarnost do revnih in obubožanih, za pravičnost, spravo, za odgovornost do okolja, za vsestranski moralni in gospodarski razvoj posameznikov in celotne naše nam tako drage domovine. Bog blagoslovi našo Slovenijo!“

Svete maše za domovino so se med drugim udeležili predsednik države, vlade in državnega zbora. Prisotnih je bilo tudi več poslancev državnega zbora in načelnik generalštaba Slovenske vojske.

Podpredsednik državnega zbora Primož Hainz je na slavnostni seji državnega zbora ocenil, da potencialov po osamosvojitvi nismo znali najbolje izkoristiti. Mnogi so pozabili, da resnične, oprijemljive samostojnosti ni in ne more biti brez ekonomske samostojnosti.

Po Hainzovih besedah se lahko ob naraščajočem številu izobraženih mladih ljudi, ki zapuščajo Slovenijo, popolnoma poistovetimo s skrbjo Janeza Evangelista Kreka izpred okoli stoletja, ki je opozarjal na pomen gospodarske osamosvojitve slovenskega ljudstva in izseljevanje najsposobnejših slovenskih delavcev v tujino. Kot pravi, je neizbežen razmislek, zakaj smo kljub tako odličnim zgodovinskim zgledom v samostojni državi na ekonomsko-finančnem področju sprejeli vrsto ponesrečenih odločitev. Nesmotrne javno finančne rešitve so prispevale h kopičenju dolgov, za katere nam mednarodni posojilodajalci danes izstavljajo račune in nam zapovedujejo nevzdržno zategovanje pasu.

Predsednik republike Borut Pahor pa je na osrednji državni slovesnosti na Kongresnem trgu pozval: »Pozivam sebe, vse vas tukaj, vse nas, v domovini in po svetu, da se bolj potrudimo za oblikovanje skupnih ciljev. "Pri tem je bistveno politično in vsako drugo sodelovanje, ne izključevanje. Predvsem smo še naprej dolžni krepiti medsebojno spoštovanje, strpnost, si medsebojno pomagati in spodbujati.«

Po Pahorjevih besedah moramo krepiti tisto, kar nas povezuje. Kar nas ločuje, pa moramo znati spoštovati. Sprava ni nek dogodek, ampak stanje duha, pravi: »V tem duhu je bila ustanovljena združena Evropa in v tem duhu je bila ustanovljena tudi naša Slovenija. Spravljeni smo pripravljeni. Čestitke za dan državnosti. Srečno Slovenija.«

A sprava se zdi še daleč. Minuli teden so na Kongresnem trgu v Ljubljani odprli postavitveni prostor za spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanimi žrtvami. Spomenik bosta sestavljala dva stebra, ki bosta povezana v temelju in naj bi prikazovala enotnost v dvojnosti. V SDS menijo, da spomenik ni korak k spravi. "Na prvi pogled je jasno, da takšen spomenik z dvema ločenima stebroma, ki se nikjer ne stikata, ne simbolizira želje po spravi, temveč je njegov namen trajno ohranjanje delitev," je zapisal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Vodja ocenjevalne komisije, ki je izbrala tak projekt, Aleksander Ostan pa pravi: »Spomenik vsem žrtvam ne more nadomestiti sprave. Tega se vsi zavedamo. Spravo lahko opravi le skupnost v nekem procesu, ki bo verjetno še kar trajal. Tudi ta spomenik ne bi smel biti nekaj, kar opere vest države, v smislu slabe vesti, v smislu tega, da s tem dejanjem zapremo zgodbo zgodovine in se usmerimo zgolj naprej. Te teme kot globinski vzorci nam sledijo, če jih ne razrešimo.«

Med ostalimi političnimi novicami pa omenimo še, da je SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, in sicer zaradi dogajanja v zvezi z nekdanjim kosovskim premierjem Ramushem Haradinajem. Tega so na podlagi tiralice srbskega Interpola izpred enajstih let aretirali slovenski policisti na ljubljanskem letališču in ga privedli pred preiskovalnega sodnika, ki mu je odvzel potni list, tako da ni mogel odpotovati naprej na Kosovo. »Stojim na trdnem stališču, da je policija ravnala zakonito in strokovno in mislim, da je to bistvenega pomena v dani zadevi,« je povedala ministrica. Večina strank interpelacije sicer še ne komentira.

Vrhovno sodišče je v obravnavi zahtev za varstvo zakonitosti nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju odložilo prestajanje dosojene zaporne kazni. Bavčarja sicer na Dobu zaradi zdravstvenih razlogov še ni bilo.

CERKEV

Več kot 4000 bolnikov, invalidov, starejših in njihovih spremljevalcev se je prejšnjo soboto podalo na že 47-to vseslovensko romanje na Brezje, ki ga že od vsega začetka organizira revija Ognjišče, ki letos praznuje 50 let izhajanja. Na trgu pred baziliko Marije Pomagaj so se najprej povezali v molitvi rožnega venca, ob deseti uri pa se je začela sveta maša, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Vse bolne, invalide in ostarele je prosil, naj veliko molijo za naš narod. »Samo Bog se lahko dotakne src vseh, tako vernih kot tudi nevernih, in jih odpre za medsebojno spoštovanje in sodelovanje. Samo Božji dotik lahko zaceli rane in omogoči narodovo spravo. Vi ste marsikaj osebno doživeli in zato sem prepričan, da veste, kako pomemben je mir, kako pomembno je sožitje.«

Druga prošnja pa je prošnja za molitev za družine in za nove duhovne poklice. »Naše družine so na preizkušnji. Današnji čas jim ponuja toliko skušnjav in ponudb, ki jim niso v srečo in blagor. Vaša molitev in vaša daritev trpljenja naj jim pomagata do jasnega spoznanja, kako lepo je biti družina, in do trdne odločitve, da bodo naredili vse, da družina tudi ostanejo. Ob molitvi za družine pa molite tudi za nove duhovne poklice. Jezusu povejte, da v svoji bolezni in onemoglosti potrebujete duhovnike. Da potrebujete pomoč in tolažbo, ki jo dobite v svetih zakramentih.«

V župniji Dolnji Logatec so v nedeljo sprejeli relikvije svetega papeža Janeza Pavla II. Gre za njegovo kri. Med slovesno sveto mašo, ki jo je daroval apostolski nuncij Juliusz Janusz, so relikvije položili v relikviarij in jih počastili. Shranjene so v stranskem oltarju župnijske cerkve.

KULTURA IN DRUŽBA

Minuli teden se je končal prvi krog javne razprave o osnutku novele zakona o medijih. Ta je sprožil burne odzive pri zainteresirani javnosti, zato je ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar po opravljenih pogovorih z mnogimi, ki jih zakon zadeva, napovedala še en krog javne razprave. Po mnenju Združenja novinarjev in publicistov je predlog nedomišljen in pretirano kaznovalen, premalo natančen, v nekaterih pogledih pa tudi pomeni potencialno grožnjo svobodi govora in medijski pluralnosti.

Vlada je sprejela odlok o razglasitvi Žičke kartuzije, ki letos praznuje 850. obletnico ustanovitve, za kulturni spomenik državnega pomena. V pripravi je tudi razglasitev za kartuzijo Pleterje.

Letošnji Gregorčičevi dnevi, posvečeni pesniku Simonu Gregorčiču in njegovemu delu, potekajo na temo domoljubja, s katerim je bil prežet pesnikov opus. S podnaslovom In ti mi boš krvava tekla organizatorji želijo opozoriti tudi na obletnico prve svetovne vojne.

Delovo nagrado kresnik za najboljši slovenski roman leta je letos prejel Andrej E. Skubic za roman Samo pridi domov. V njem se loteva zelo aktualne teme, ki v slovenski literaturi še ni bila deležna ustrezne obravnave: političnega tajkunstva in korupcije.

Dijaki in osnovnošolci so v sredo še zadnjič v tem šolskem letu sedli v šolske klopi. Z začetkom letošnjih počitnic pa se začne tudi sezona poletnih Oratorijev. V več kot 250 krajih po Sloveniji bo na Oratorijih sodelovalo 17 tisoč otrok in 5 tisoč prostovoljcev. Gre torej za enega največjih otroških in mladinskih prostovoljskih projektov pri nas, je povedal Boštjan Jamnik, odgovoren za projekt Oratorij Slovenija: »Vsako leto je kaj novega, pa tudi veliko že ustaljenega. Nova je letos zgodba, izpostavljamo lik sv. Dominika Savia, mladega svetnika, ki je živel v 19. stoletju. Oratorij je seveda povezan tudi z Don Boskom, ker letos praznujemo dvesto letnico od njegovega rojstva. Zgodba, navdušenje za svetost, nov spominek in tako naprej, vse to znova na oratorijih.

Oratorij je v prvi vrsti namenjen otrokom, po drugi strani pa je dragocen tudi za animatorje, ki se darujejo, nekaj naredijo za druge in ob tem veliko prejmejo tudi sami. Skupine animatorjev je treba ohranjati, ker mladi dajejo nove ideje in zagon tudi na župnijski ravni, je še dejal Boštjan Jamnik.

Prejšnji konec tedna pa je na Otočcu potekal 9. festival družin, ki ga pripravlja Zavod iskreni.net, letos pod naslovom Veselite se. Vendar se v zavodu trudijo, da festivalu dajo globlje vsebine, ki pomagajo k rasti. Tako so pripravili tudi »moški večer za očete in raznovrstne pogovorne kotičke za mame in predavanja za starše.« Sveto mašo za družine je v nedeljo daroval p. Christian Gostečnik.

ŠPORT

Slovenija je na evropskih igrah prejšnjo soboto dočakala prvo medaljo. Z zlatom na konju z ročaji je telovadec Sašo Bertoncelj postal prvi slovenski športnik v zgodovini, ki si je priboril medaljo na tovrstnem tekmovanju.

Kolesar Simon Špilak je v nedeljo postal skupni zmagovalec dirke po Švici. »To je največja zmaga moje kariere. Kronometer je bil res težak, toda bil mi je všeč. Bila je vožnja gor in dol, kar mi je pomagalo. Vse sem dal od sebe," je povedal Špilak, ki je zabeležil deseto profesionalno zmago.

Primož Roglič je zmagovalec dirke po Sloveniji. S tem je naši državi prikolesaril enajsto zmago, enajst jih imajo tudi tujci.

Slovenski motokrosist Tim Gajser pa je postal zmagovalec dirke svetovnega prvenstva razreda MX2 v Nemčiji.

 

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.