Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
V Dolnjem Logatcu bogatejši za relikvijo sv. Janeza Pavla II (foto: Marjan Verč)
V Dolnjem Logatcu bogatejši za relikvijo sv. Janeza Pavla II

V Dolnjem Logatcu umestili relikvijo papeža Janeza Pavla II

Slovenija | 24.06.2015, 09:05

V Župniji Dolnji Logatec je v nedeljo potekal že 25. tradicionalni farni dan. Tokrat ga ni zaznamovala le sveta maša in druženje faranov in obiskovalcev ob kulturno zabavnem programu po njej, ampak je bil nekaj posebnega. Med sveto mašo je apostolski nuncij v Republiki Sloveniji mons. Juliusz Janusz v župnijsko cerkev v Dolnjem Logatcu umestil relikvijo svetega papeža Janeza Pavla II.

Med homilijo je nuncij spomnil na mučeništvo papeža Janeza Pavla II, na katerega je bil izveden tudi atentat, in na križ bolezni, ki ga je v starosti pokončno prenašal, ampak je kljub temu neomajno vse ljudi pozival k svetosti. Tudi Slovenci se tega spomnimo iz njegovega prvega obiska v Sloveniji leta 1996, ko je v bližnji Postojni nagovoril mlade. Prav ta nagovor je bil predvajan tudi med sveto mašo, s čimer je bil sveti papež poleg relikvije prvega reda v obliki njegove krvi prisoten med verniki tudi preko njegovega glasu in spominov, ki jih je ta govor obudil.

Slavnostno sveto mašo pa so s svojim programom dodatno popestrili najmlajši farani - otroci iz župnijskega Miklavževega vrtca, kar je dodatno ganilo prav vse, vključno z nuncijem, saj je sveti papež po Jezusovem zgledu v svojem pontifikatu posebno pozornost namenil prav mladim.

Relikvija svetega papeža Janeza Pavla II., ki je zavetnik družin, mladine, trpečih, misijonarjev ipd., je od umestitve shranjena v relikviariju na Marijinem oltarju Gospodovega oznanjenja.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.