Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Bo Telekom danes (končno) prodan?

Politika | 10.06.2015, 15:30 Petra Stopar

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga znova odloča o prodaji tričetrtinskega deleža v Telekomu Slovenije. Zanj je ponudbo oddal britanski zasebni naložbeni sklad Cinven. Danes se izteka tudi rok, do katerega Cinven pričakuje odločitev o prodaji. Pobudniki privatizacije so nadzornike SDH pozvali k odločitvi za prodajo, kar bi pomenilo korak k normalizaciji slovenskega gospodarskega okolja.

Delnice Telekoma, ki so zaradi negotovega privatizacijskega postopka v zadnjih dneh in tednih na Ljubljanski borzi najbolj na udaru, so se pocenile za več kot tri odstotke, in sicer na 98 evrov. Usoda največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja bo morda zapečatena danes, ko bodo nadzorniki Slovenskega državnega holdinga po nedeljskem pozivu vlade tisti, ki morajo postaviti piko na i procesu privatizacije ter se izreči o tem, ali prodati družbo ali ne.

Predsednica Visio Instituta Tanja Porčnik je ob tem za naš radio povedala, da sta tako uprava kot nadzorni svet SDH pri skrbnem pregledu prodaje ugotovila, da je ta ekonomsko smiselna. „Tudi, ko je sam nadzorni svet končno odločitev predlagal vladi, je dejal, da je prodaja ekonomsko smiselna. Zdaj, ko je vlada izpolnila vse pogoje, ki jih je nadzorni svet potreboval, je samo za pričakovati, da bo svet danes to potrdil, da mora do te prodaje priti, saj je to v interesu tako države kot državljanov,“ je pojasnila Porčnikova.

Zato se pridružuje stališčem odprtega pisma pobudnikov peticije za privatizacijo in depolitizacijo gospodarstva, ki je bilo danes poslano nadzornikom SDH, in v katerem so pobudniki zapisali, da bodo nadzorniki danes izbirali med „Slovenijo, odprto v svet“ in „Slovenijo, ujetnico domačih oligarhij“. „Te pa z zapiranjem meja in preko državnega obvladovanja gospodarstva ohranjajo oblast v državi“, zaradi česar mnoga podjetja propadajo in odpuščajo. In visoka podpora privatizaciji – peticijo za katero je podpisalo že 11.940 podpornikov – je po mnenju Porčnikove znak, da se Slovenija prebuja, „da razume problem, ki obstaja v Sloveniji, se pravi prepletenost politike z gospodarstvom, izčrpavanja gospodarstva, predvsem na račun davkoplačevalcev“.

Odprto pismo nadzornikom holdinga so podprli med drugim Žiga Turk, Romana Jordan, Marko Voljč, Blaž Vodopivec, Matej Potokar, Boris Pleskovič, Igor Masten in Tomaž Štih. Slednji je za naš radio tudi poudaril, da bo ne glede na lastnika Telekom ostal eden od temeljev slovenskega gospodarstva, in pri tem ne gre za pogovor o tem, kaj bi država izgubila. „Mi se lahko samo pogovarjamo, ali bo bolj ali manj uspešen, ker vsi telefonski priključki in ves Telekomov posel bodo ostali, saj zato ga pa kupujejo. Vprašati se morate, kdo bo to izgubil. Saj mi ne bomo tega dali, ampak bomo za to nazaj dobili denar. Vprašati se morate, kateri od državljanov ima danes kakršenkoli vpliv v nadzornem svetu na upravljanje Telekoma,“ je povedal. Dodal je, da nam bo podjetje kot samo s svojimi storitvami ostalo, le „politika ne bo imela več možnosti nadzorovati tega podjetja in iz njega vleči rent, kar pomeni, da bo učinkoviteje poslovalo“.

Premier Miro Cerar je danes v Bruslju poudaril, da je bilo preveč zamujenih priložnosti, da bi si lahko privoščili še eno, ter nadzorni svet SDH pozval, naj odgovorno izpelje še zadnje dejanje in sprejme odločitev za prodajo. Če bi nadzorniki pred odločanjem ali med njim odstopili s položaja, pa meni, da bi bilo to skrajno neodgovorno dejanje, ki bi imelo precej hude pravne in odškodninske posledice. Ne samo, da je v letu in pol postopka razpisa in prodaje nastalo veliko stroškov, pač pa gre tudi za to, da je s samo neodločitvijo pravzaprav sprejeta odločitev o neprodaji, mi pa vemo, da je Telekom v težki situaciji in da nujno potrebuje strateškega lastnika, če želi ostati konkurenčen in preživeti na tem zahtevnem trgu telekomunikacij, je še izpostavil Cerar.

Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.