Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek - Angelus (foto: CTV)
Papež Frančišek - Angelus

Papež: Vera je življenjska moč, ki osvobaja in rešuje.

Papež in Sveti sedež | 28.06.2015, 13:51 Marta Jerebič

Trg sv. Petra v Vatikanu je bil opoldne zaradi številnih barvitih senčnikov, trakov, transparentov in drugih simboličnih predmetov podoben čudovitemu cvetličnemu gaju, ki je ob pozdravih papeža Frančiška, namenjenih raznim skupinam, veselo vzvaloval. Prizor je bil toliko lepši ob nekoliko nostalgični misli, da mu prihodnji dve nedelji ne bo mogoče prisostvovati. Sveti oče bo imel namreč nedeljski opoldanski nagovor v Južni Ameriki, kar pomeni, da se bo zgodil kar nekaj ur pozneje. Vsekakor pa je vsebina njegovega današnjega sporočila tako bogata, da bo mogoče iz njega črpati še kar nekaj časa.

V opoldanskem nagovoru je papež Frančišek približal temeljno sporočilo evangeljskega odlomka današnje 13. nedelje med letom, ki govori o čudežnem ozdravljenju krvotočne žene in Jezusovi obuditvi Jairove hčerke. Iz obeh je razvidno, da ima Jezus popolno oblast nad smrtjo, ki je zanj podobna spanju. Pri Jairovi hčerki je šlo za obuditev iz fizične smrti. Pri ozdravljenju krvotočne žene pa je Jezus premagal njeno družbeno smrt, izločenost iz njenega socialnega okolja. Ko se je dotaknila Jezusa, je ozdravela. Sveti oče je poudaril, da je prav to vera: dotakniti se Jezusa in iz njega zajeti milost, ki rešuje.

Oba prizora: tako ozdravljenje kot obuditev od mrtvih – imata isto središče, ki je vera. Njuno sporočilo je jasno in ga lahko povzamemo v vprašanju, ki si ga zastavimo: Ali verujemo, da nas Jezus lahko ozdravi in nas zmore obudi od mrtvih? Ves evangelij je napisan v luči te vere: Jezus je vstal od mrtvih, premagal je smrt in zaradi te njegove zmage bomo tudi mi vstali od mrtvih. Ta vera, ki je za prve kristjane bila zelo trdna, se lahko zamegli in postane negotova vse do mere, da nekateri zamenjujejo vstajenje od mrtvih z reinkarnacijo. Vendar nas Božja beseda te nedelje vabi živeti v gotovosti vstajenja: Jezus je Gospod, Jezus ima oblast nad zlom in smrtjo in nas hoče privesti v Očetovo hišo, kjer kraljuje življenje.“

Z živahnostjo je dodal, da se bodo tam srečali prav vsi, ki so danes prišli tja na Trg sv. Petra. Potem je še razložil: „Kristusovo vstajenje deluje v zgodovini kot počelo prenove in upanja. Kdor koli je obupan in na smrt utrujen, lahko znova zaživi, če se izroči Jezusu in njegovi ljubezni. Tudi začeti novo življenje ali spremeniti življenje, je neke vrste vstajenje. Vera je življenjska moč, daje polnost naši človečnosti. Tisti, ki veruje v Kristusa, mora biti prepoznaven zaradi pospeševanja življenja v vseh okoliščinah, ko vsem, zlasti najšibkejšim, omogoči izkušnjo Božje ljubezni, ki osvobaja in rešuje.

Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil s povabilom, naj nam Bog po Marijini priprošnji podari močno in pogumno vero, ki nas bo spodbujala k širjenju upanja in življenja.

 

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.