Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Jože Možina o polpretekli zgodovini: Preseneča me neobčutljivost družbe

| 30.05.2015, 10:14 Rok Mihevc

Tokratni gost oddaje „Spoznanje več predsodek manj“ je bil zgodovinar Jože Možina, da nam je odpravil kakšen predsodek in dal spoznanje več o pretekli zgodovini. In obletnica konca 2. svetovne vojne je lepa priložnost za to.

Jože Možina je v začetku razgrnil pogled o polpretekli zgodovini: „Moramo pogledati kaj se je v resnici zgodilo. In potem bomo vsi razumeli, ali je bila to svoboda ali ne. Velika razlika je med vzhodno in zahodno Evropo. Ko pri nas po 9. maju 1945 oblast prevzame komunistični režim, takrat se šele organizirajo povojni množični poboji, ki trajajo maja in junija. Takrat je ubitih 12 tisoč domobrancev in civilnih oseb, pa tudi 100 tisoč oseb drugih narodnosti. Gre za vojne ujetnike in civiliste.“

Kaj se je dogajalo, so vedeli samo svojci žrtev in tisti, ki so stanovali blizu teh morišč, je dejal Možina. „Režim je seveda zločine prikrival. Tisto, kar se je vedelo, pa je povzročilo več desetletni molk, po drugi strani pa tudi sprijaznjenje z zločinom. Saj vidite, da so dejanja v začetni fazi razkrivanja takratni revolucionarji opravičevali, da se je to dogajalo povsod po Evropi, da je to pač vojna. A to ne drži.“

Nekatere ta zgodovinska dejstva vznemirjajo in jim pride do živega, druge ne. Zakaj? „Tudi mene to preseneča. Preseneča me, od kje smo dobili to neobčutljivost družbe. Gre za poškodovano moralo tega naroda. Če nekoga ne prizadenejo krivice, da jim je vseeno, ali ti ljudje še niso pokopani, ne vem, to ni samo stvar preteklosti. To je hudo spoznanje v kakšnem svetu živimo in kdo nas obkroža. V primeru novega konflikta v Evropi imamo žal ogromno nastavkov, da se kaj podobnega spet zgodi. Ker vrednosti sistem in deset božjih zapovedi pri nas očitno ne veljajo.“

V nadaljevanje oddaje je Možina pojasnil, da so komunisti na oblast prišli na bolj brutalen način kot nacisti. „Nacizem je prišel z brutalno prevaro demokracije, komunizem pa na oblast pride s poboji in revolucijo. Ti režimi so si podobni. Kdor ni sposoben obsoditi tega režima, gre za popolno moralno zmedo in pomeni, da se lahko razglasiš za idealista in lahko počneš kar hočeš. Dežela, kjer so se izvajali tako kruti poboji, ki jim ni primere v Evropi, se je imenovala Demokratična federativna Jugoslavija. Politična policija, ki je te poboje organizirala je bila OZNA, organizacija za zaščito naroda. Poboje je izvajal vojaški KOS- korpus narodne osvoboditve.“

Možina je spregovoril tudi o dejstvu, da je potrebno širiti svoja obzorja tudi z branjem literature drugih strani. „Poslušati je potrebo brati tudi tisto, kar ti ni všeč. Tudi sam zaradi študijskih namenov berem partizansko literaturo in tako mi partizanski svet ni tuj. Tudi v naši družini je bilo tako, živeli smo namreč na Primorskem. Tudi moj stric je bil mobiliziran pri partizanih in zato mi je ta svet poznan. Mislim, da ljudje, ki gojijo titoizem, ne poznajo tega drugega sveta. Občutek imam, da je tem ljudem odveč takšen pogovor, ker ne zmorejo toleranc. Ker se bojijo, da bi izvedeli nova spoznanja.“

Vabljeni k poslušanju oddaje!

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...