Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Ob 31. maju, svetovnem dnevu brez tobaka, ne pozabimo, da zaradi tobaka v Sloveniji vsak dan izgubimo deset življenj

Slovenija | 27.05.2015, 14:33 Nataša Ličen

Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj z Ministrstvom za zdravje RS, Uradom Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji, Mladinsko zvezo Brez izgovora in Slovensko zvezo za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo je danes organiziral nacionalni posvet ob Svetovnem dnevu brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja.

 


Še vedno ima tobačna industrija veliko preveč prostora za oglaševanje. Kadi vsak četrti Slovenec.

Dr. Helena Koprivnikar: "Kajenje tobaka škoduje vsakemu organu v človeškem telesu in škodljivo vpliva na zdravje skozi vse življenje. Povezano je z razvojem številnih vrst raka, bolezni dihal, srca in ožilja ter drugih bolezni. V Sloveniji vsak dan umre deset oseb zaradi bolezni, ki jih prepisujemo kajenju tobaka. Četrtina od teh umre že pred šestdesetim letom starosti. Po podatkih iz pred dveh let kadi vsak četrti Slovenec, star od 15 do 40 let, več moških kot žensk. Vsaj enkrat na teden ali pogosteje kadi vsak sedmi petnajstletnik. Med mladostniki se je v preteklih letih razširjenost kajenja zmanjšala, kar lahko pripišemo predvsem višjemu obdavčevanju in s tem višjim cenam tobačnih izdelkov. Kljub temu je Slovenija nazadovala na lestvici ocene uspešnosti nadzora nad tobakom in smo na repu omenjene lestvice. V Sloveniji ima tobačna industrija še vedno veliko preveč prostora za spodbujanje te smrtno nevarne razvade. Za čim večje znižanje števila kadilcev potrebujemo v Sloveniji čim prej naprednejše in strožje ukrepe nadzora nad tobakom. Poleg tistih, ki jih na tem področju prinaša nova evropska derektiva, so med ključnimi ukrepi še dodatno zviševanje obdavčevanja tobačnih izdelkov, popolna prepoved oglaševanja, zmanjšana dostopnost tobačnih izdelkov mladoletnim, strožje izvajanje zakonodaje in višje kazni za kršitelje."

Opustimom kajenje in zadihajmo na polno
Opustimom kajenje in zadihajmo na polno © ARO

Vsak drugi kadilec bi rad prenehal s kajenjem, vendar jih polovica po prvem poizkusu ne uspe

Tadeja Hočevar: "Več kot polovica kadilcev želi prenehati s kajenjem, pri čemer pa več kot polovici v prvih poizkusih ne uspe. Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli obdobju življenja. Največ koristi pa prinese opustitev kajenja pred štiridesetim letom starosti. Brezplačna pomoč je kadilcem na voljo preko svetovalnega telefona 080 27 77, kjer jim usposobljeni svetovalci povedo, kako lahko vzdržujejo abstinenco, katere so prednosti ne-kajenja in jih seznanijo tudi o metodah opuščanja kajenja. Preko omenjenega brezplačnega telefonskega svetovanja pa se izvaja tudi podpora v času opuščanja kajenja."

Pljuča nekadilcev in kadilcev. Razlika je očitna in pomenljiva.
Pljuča nekadilcev in kadilcev. Razlika je očitna in pomenljiva. © ARO

Slovenija, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.