Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropska komisija s predlogom za razporeditev beguncev iz Italije in Grčije

Slovenija | 27.05.2015, 17:30

Evropska komisija je predstavila predlog za razporeditev Sircev in Eritrejcev, ki potrebujejo mednarodno zaščito ter so se zatekli v Italijo in Grčijo. Slovenija naj bi po bruseljskih izračunih v prihodnji dveh letih sprejela 297 beguncev iz Italije in 198 iz Grčije.

Pravna podlaga za razporeditev prosilcev za azil, upravičenih do mednarodne zaščite, je 78. člen pogodbe Evropske unije, ki v izrednih razmerah zaradi nenadnega pritoka tretjih državljanov omogoča uvedbo začasnih ukrepov v pomoč najbolj obremenjenim članicam. Bruselj uporabo tega mehanizma predlaga prvič. V prihodnjih dveh letih bo v ostale članice povezave prerazporejenih 40 tisoč Sircev in Eritrejcev, 24 tisoč iz Italije in 16 tisoč iz Grčije. To je približno 40 odstotkov vseh prosilcev za azil, ki potrebujejo mednarodno zaščito in so lani vstopili v omenjeni državi. Evropska komisija je v primerjavi s prvim predlogom, ki ga je predstavila pred dvema tednoma, spremenila razdelitveni ključ. Slovenija naj bi po izračunih sprejela 1,24 odstotka beguncev iz Italije in Grčije, kar pomeni 297 iz Italije in 198 iz Grčije.

Evropska komisija je predstavila tudi podroben predlog za preselitev 20 tisoč ljudi, upravičenih do mednarodne zaščite, ki so trenutno zunaj povezave. Razdelitveni ključ ostaja enak. Slovenija naj bi sprejela 1,03 odstotka beguncev oziroma 207 ljudi.

V Bruslju želijo, da bi bili obe shemi obvezni. Članice bodo odločitev o pomoči Italiji in Grčiji sprejemale s kvalificirano večino. Predlog za vzpostavitev druge sheme je le priporočilo. "Ne predlagamo preseljevanja nezakonitih migrantov v Evropski uniji. Ne predlagamo določanja kvot. Ta beseda nam ni všeč in je nismo nikdar uporabili. Gre za zagotavljanje solidarnosti. Vsaka članica sama odloča o tem, koliko ljudem bo podelila status begunca. Če želijo države naseliti več ljudem, to lahko storijo. Mi želimo le zagotoviti minimalno solidarnost," je poudaril evropski komisar za migracije in notranje zadeve Dimitris Avramopoulos.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.