Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Družina (foto: Ingimage)
Družina

LGBT aktivistka: zakonska zveza se bo in se mora spremeniti

Slovenija | 22.05.2015, 11:53 Marjana Debevec

Irska danes na referendumu odloča o legalizaciji porok istospolnih parov. Če bodo volivci zakon podprli, bo ena najbolj katoliških držav postala prva na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom. Ta člen pa bi bil zapisan tudi v ustavo. Na Irskem sicer že od leta 2010 obstaja zakon o registraciji istospolnih zvez, ki jim omogoča vse pravne pravice, razen posvojitve otrok. Tamkajšnji škofje so v teh dneh objavili pismo s pomenljivim naslovom: Zakonska zveza je pomembna, dobro premislite, preden jo spremenite.

Škofje so v pismu vernikom izpostavili vidik dopolnjevanja med moškim in žensko, ki je nekaj edinstvenega v definiciji zakonske zveze. „Sklenitev zakonske zveze ni le neko zasebno dejanje: poroka pripada družbeni stabilnosti ter medgeneracijski povezanosti v družbi. Otroci pa imajo pravico, če je to le mogoče, do očeta in matere“, je povedal primas katoliške Cerkve nadškof Martin Diarmuid. In kakšne so napovedi izida referenduma? Vse politične stranke v državi podpirajo istospolne poroke, narod pa je razdeljen. Zagovorniki tradicionalne družine so prepričani, da je mogoče vse pravice istospolnih parov urediti v drugem zakonu, vendar pa je vlada ubrala najbolj radikalno pot ukinitve zakonske zveze moža in žene.

Namen izenačitve istospolne skupnosti z zakonsko zvezo moža in žene zelo dobro pojasni novinarka iz ZDA in aktivistka LGBT Masha Gessen: „Brez pomisleka lahko rečem, da bi morali tudi istospolni imeti pravico do poroke, z enako gotovostjo pa lahko tudi rečem, da zakonska zveza sploh ne bi smela obstajati. V našem prizadevanju, da bi si izborili pravico do poroke, moramo lagati o tem, kaj se bo zgodilo z zakonsko zvezo, ko bo ta dovoljena tudi istospolnim. Lažemo, da se institut zakonske zveze ne bo spremenil. Zakonska zveza se bo spremenila in se mora spremeniti. Pravzaprav menim, da je sploh ne bi smelo biti“, je še dejala aktivistka LGBT. Mislim, da nadaljnji komentar ni potreben.

Spomnimo le na to, da danes obhajamo god sv. Rite, zavetnice za nemogoče. Irski katoličani zato danes vse vernike po svetu vabijo, da molijo za prihodnost zakonske zveze kot naravne institucije, ne le kot zakramenta. „To, kar se dogaja na Irskem, bi lahko imelo posledice tudi za druge države, ki bi želele slediti njenemu zgledu. Molimo pa tudi za to, da bi se po oktobrski sinodi tukaj na Irskem utrdila zakonska in družinska pastorala, da bi ohranili tradicijo zdravih družin in bi jih zaščitili“, je dejal dublinski nadškof, ki je spomnil tudi na posledice sprejetja takšne zakonodaje na učenje cerkvenega nauka o zakonu.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...