Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Filoni: v Iraku je treba preiti k dejanjem

Svet | 24.05.2015, 00:50 Marjana Debevec

Nasilje nad kristjani v Iraku ne pojenja. Kot smo že poročali, je to deželo v imenu papeža Frančiška obiskal kardinal Fernando Filoni, ki dobro pozna tamkajšnje razmere, saj je bil od leta 2001 do 2006 nuncij v Bagdadu. Za agencijo Romereports je dejal, da za zaščito ljudi na Bližnjem vzhodu ne zadoščajo več besede in dobri nameni, ampak da je treba preiti k dejanjem.

Kardinal Fernando Filoni je v imenu papeža Frančiška dvakrat odpotoval v Irak, da bi prinesel žrtvam Islamske države tolažbo. Po njegovih besedah je zdaj napočil čas za delovanje. „Potrebujemo politično in delno vojaško delovanje. Ne gre namreč za ubijanje zaradi ubijanja. Tega sicer ne bi smelo biti, vendar pa so potrebni obrambni mehanizmi“.

Kardinal Filoni je deželo dobro spoznal, ko je bil nuncij v Iraku. Zato ve, da je temelj vseh napetosti sektaštvo in fanatizem. Že takrat je zahteval, naj obravnavajo kristjane kot polnovredne državljane in da naj jih v njihovi domovini ne samo prenašajo.

Vsi so mi govorili: kristjani so izvorni domači prebivalci in imajo pravico, da živijo tukaj. Vendar pa je treba to zagotoviti tudi zakonsko. Eden velikih problemov v Iraku je, da pravice posameznikov niso pravno osnovane. Vse razlagajo v skladu z islamskim pravom. To pa je nevarno“, je dejal kardinal Filoni.

Med svojima potovanjema v Irak je kardinal obiskal krščanske begunce. Pravi, da njihove potrebe zadovoljujejo po korakih. Ostajajo pa tudi drugi problemi, ki se jih do sedaj še niso niti dotaknili. „Med mojim obiskom so mi povedali: Vi ne boste rešili naših problemov, vendar zdaj vsaj čutimo, da nismo sami“, je dejal kardinal Filoni, ki je dodal, da morajo muslimani v deželah, kjer je večinsko verstvo islam, pospeševati mirno sožitje in versko svobodo. „Če ni zgodovinske kritičnosti, ki se sprašuje, kaj pomeni džihad, ali naj to besedo razumemo kot uporabo meča in nasilnega osvajanja? Ali pa naj jo opredelimo kot spreobrnjenje? Torej, ali naj imajo ljudje pravico do tega, da širijo vero, pa tudi pravico do tega, da jo zavrnejo?“. Vse to so po besedah kardinala Filonija vprašanja, o katerih bi se morali več pogovarjati.

Spomnimo, da je papež Frančišek ob mnogih priložnostih izrazil željo, da bi odpotoval v Irak. Kardinal Filoni pravi, da bi tak obisk vzdrževal upanje preganjanih kristjanov. Seveda pa vedno slabša varnost v deželi za zdaj obisk onemogoča, saj ne bi bilo varen za tamkajšnje kristjane.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.