Petra StoparPetra Stopar
Minister Žmavc na EXPO v Milanu (foto: USZS)
Minister Žmavc na EXPO v Milanu

Minister Žmavc na EXPO

| 15.05.2015, 16:27 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je danes v okviru sejma EXPO v Milanu udeležil predstavitve slovenske skupnosti v Italiji.

Minister Žmavc je vse navzoče nagovoril in s ponosom izrazil zadovoljstvo, da se je Slovenska narodna manjšina predstavila na svetovni razstavi. Ob tem je poudaril, da v danem trenutku pomembnost povezave države Slovenije in zamejstva izpričuje aktivna predstavitev zamejskega življenja skozi Okuse Krasa, ki govori o pomembnosti tipičnih proizvodov in kulinarike teritorija za vrednotenje tradicije in večanje prepoznavnosti čezmejnega Krasa. Saj se s tem ohranja slovenska identiteta skozi kulinariko in tipične proizvode naše slovenske zemlje. Pri tem igra nenadomestljivo vlogo Slovensko deželno gospodarsko združenje, saj je povezovanje gospodarstva v čezmejnem prostoru ITA-SLO, tokrat na enogastronomskem področju, ključna dejavnost povezovanja gospodarstev obeh držav.
Ob zaključku je minister vsem prisotnim povedal »izredno sem ponosen, da smo danes v tem čudovitem slovenskem paviljonu, ki so ga projektirali isti arhitekti kot Tržaško knjižno središče, ki bo svoja vrata v centru Trsta odprlo konec meseca junija«.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.