Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Olga Agier pri 94-ih letih (foto: Arhiv slovenske misije v Londonu)
Olga Agier pri 94-ih letih

V večnost je odšla Olga Agier

| 13.05.2015, 08:37 Matjaž Merljak

V Newmarketu na vzhodu Anglije je bil v petek, 1. maja 2015, pogreb slovenske rojakinje in velike dobrotnice Našega doma v Londonu Olge Agier roj. Kurnik, verjetno najstarejše Slovenke v Angliji. Pogreba se je udeležil tudi slovenski duhovnik v Angliji Stanislav Cikanek.

Kot nam je sporočil župnik Cikanek, je Olga Agier za večnost zaspala v soboto, 25. aprila 2015, v domu za starejše občane v Newmarketu v častitljivi starosti 96 let – 7. oktobra letos bi dopolnila 97 let.

Pred približno dvema letoma si je pri padcu zelo poškodovala nogo, po težki operaciji je dobro okrevala, a je morala zapustiti svoje stanovanje in iti v oskrbo v starostni dom.

Olga Agier v mlajših letih
Olga Agier v mlajših letih © Arhiv slovenske misije v Londonu
Olga se je rodila 7. oktobra leta 1918 v številni družini Kurnik pri Sv. Juriju v Slovenskih goricah. V družini je bilo enajst otrok: devet deklet in dva fanta.

Olga je morala že v rani mladosti po svetu za lastnim kruhom. Najprej je delala v bolnišnici v Mariboru, potem pa v Gradcu, kjer se je leta 1945 tudi poročila s francoskim vojnim ujetnikom Agierom v kapeli graške bolnišnice.

Ta Francoz pa v zakonu ni bil zvest in je ob koncu vojne 1945 odšel neznano kam – prav »po francosko«.

Olga se je podala 1947 na pot begunstva in izseljenstva. Prijavila se je, kot prostovoljka, za delo v Angliji samo, da bi se znebila takratne ruske okupacijske cone, ki je poleg dunajske pokrajine obsegala tudi gornjo Štajersko z Gradcem.

Prispela je v Newmarket blizu Cambridga, kjer je dobila delo v bolnišnici in je pri tem delu ostala do svoje upokojitve pred dobrimi 30 leti.

Rada se je družila s skupino Slovencev v Cambridgu in okolici.

Bila je zelo zvesta in cenjena pomočnica duhovniku dr. Alojziju Kuharju (bratu pisatelja Prežiha Voranca – Kuharja), ki je vodil slovenske oddaje BBC-ja v Londonu in je takrat ravno pripravljal svoj doktorat na univerzi v Cambridgu.

Stanislav Cikanek ob krsti Olge Agier
Stanislav Cikanek ob krsti Olge Agier © Arhiv slovenske misije v Londonu

Olga Kurnik s Stanislavom Cikanekom pred štirimi leti
Olga Kurnik s Stanislavom Cikanekom pred štirimi leti © Arhiv slovenske misije v Londonu
Slovo od naše dobre Olge je bilo s pogrebno sv. mašo v katoliški župnijski cerkvi v Newmarketu.

Sv. mašo ob številni navzočnosti prijateljev in znancev pokojne sta darovala lokalni župnik oče Simon in slovenski župnik Cikanek.

Pri sv. maši je pomagal tudi župnijski diakon John Morrill, ki je po evangeliju imel tudi lep nagovor z vključitvijo bogatega življenjepisa pokojne Olge.

Po pogrebni sv. maši sta Olgino krstom spremljala na bližnje pokopališče diakon John in župnik Cikanek, kjer sta imela pogrebne poslovilne molitve za pokojno v navzočnosti lepega števila prijateljev pokojne.

Naj naša dobra Olga prejme v večnosti bogato plačilo za svojo zvestobo Bogu in Cerkvi ter za svojo dobroto do svojih ljudi.

Naj se spočije v Bogu od svojega truda. Spominjali se je bomo v molitvi in še zlasti pri sv. maši.

Pogreb
Pogreb Olge Agier © Arhiv slovenske misije v Londonu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.