Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropski poslanci ob krizi v Makedoniji za začetek pristopnih pogajanj

Svet | 21.05.2015, 15:05

Napete razmere v Makedoniji so sinoči z evropskim komisarjem za človekoljubno pomoč in krizno upravljanje pretresali evropski poslanci. Njihovi pogledi na vzroke za trenutne razmere v državi so različni, a bolj ali manj vsi so pozvali k mirni rešitvi.

Makedonija ima že od decembra 2005 status kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Je med državami, ki je do zdaj svojo zakonodajo v največji meri uskladila s pravnim redom povezave. Evropska komisija in Evropski parlament že leta pozivata k začetku pristopnih pogajanj, a se to zaradi blokade Grčije še ni zgodilo. Vzrok je spor med Atenami in Skopjem o imenu Makedonije.

Poročevalec Evropskega parlamenta za to državo Ivo Vajgl je opozoril, da razmere v Makedoniji zahtevajo več razumevanja Evropske unije za to potencialno članico. Kot je poudaril, je prišel čas za dogovor o imenu in začetek pristopnih pogajanj. Slednje zagovarja tudi Lojze Peterle, ki vodi delegacijo Evropskega parlamenta za Makedonijo. Ocenil je še, da bi si morala povezava odločno in na najvišji politični ravni prizadevati za stabilizacijo razmer v tej državi.

Eden od razlogov za trenutne razmere je po mnenju evropskega poslanca Milana Zvera politične narave. "Opozicijski socialisti po hudem porazu na volitvah po trditvah vlade bojkotirajo, demonstrirajo, celo prisluškujejo vladi in istočasno obtožujejo vlado, da prisluškuje. Glede na ostrino potez socialistov lahko ugotovimo, da smo podobno zgodbo že videli v primeru Bolgarije in Slovenije, pa tudi Madžarske." Še enega od razlogov za destabilizacijo Zver vidi v nedavnem terorističnem napadu v Kumanovu, ki bi lahko celo zanetil medetnične spopade. "V zadnjem desetletju so v Makedoniji uspešno reševali medetnične odnose na podlagi vsestranske inkluzije. Toda makedonski Albanci so za ceno konstruktivne drže zahtevali hitrejše evropske integracije. Če bi evropske integracije potekale hitreje, bi bile razmere v Makedoniji in regiji stabilnejše."

Da bo vpliv zunanjih dejavnikov, različne teorije zarote in interese posameznikov pokazal čas, pa je prepričan še en evropski poslanec iz naše države Igor Šoltes. Kot je dodal, je nujna dejavna vloga Evropskega parlamenta, da sod smodnika, kar je po njegovem postala Makedonija, ne bo eksplodiral.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.