Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

DZ v prvem branju podprl predlog zakona o prikritih grobiščih in pokopu žrtev

Slovenija | 19.05.2015, 22:49

DZ je s 36 glasovi za in 23 proti v prvem branju podprl predlog zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev. NSi želi z zakonom urediti postopke urejanja vojnih grobišč. Že razprava je nakazala možno podporo zakonu, v glasovanju pa se je izkazalo, da so predlagatelji k podpori pritegnili tudi večino poslancev SMC in poslanko ZaAB.

Cilj predloga, ki so ga vložili poslanci N.Si, je celovita ureditev področja prikritih vojnih grobišč za vse žrtve revolucije vojnega in povojnega nasilja. S tem bo po besedah strankine predsednice Ljudmile Novak vsem žrtvam zagotovljena pravica do dostojnega pokopa, groba in ohranjanja spomina nanje. "Pieteta je globoko spoštovanje do vseh pokojnih in je temelj človeške civilizacije. Zavezuje nas, da mrtve pokopljemo ne glede na to, na čigavi strani so se vojskovali in ne glede na njihova politična prepričanja. Gre za civilizacijsko normo človeka in je izraz njegove človečnosti."

Novakova je opozorila, da je pri nas do zdaj evidentiranih približno 600 prikritih grobišč, v katerih se po nekaterih podatkih nahajajo posmrtni ostanki 15 tisoč Slovencev. Kot je dodala, ureditev področja ne pomeni abolicije odgovornih za usmrtitve. Spomnila je še, da vedno znova iz različnih strani slišimo pozive k spravi. "Ali si upamo narediti korak naprej? Ali se bojimo, da bomo na volitvah za to kaznovani od svojih volivcev? Imamo priložnost, da postanemo vsi zmagovalci in nosilci upanja, da zmoremo tudi najtežje probleme naroda dostojno in primerno reševati sami."

V N.Si še menijo, da potrebujemo nov zakon, ki bo zagotovil zadostno pravno podlago za nadaljnje delo evidentiranja grobišč, prekopa, pokopa in podobno. Opozarjajo, da veljavni zakon o vojnih grobiščih to področje ureja pomanjkljivo. A vlada v to ni prepričana. "Vlada meni, da je treba predlog zakona, ki je predložen, preučiti v smislu sistemsko pravnega vidika - ali bilo boljše, da se cilji in nameni predlagatelja zakona uredijo s spremembo že veljavnega zakona o vojnih grobiščih." Kot je še pojasnila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, vlada razume prizadevanja predlagatelja, da je treba vsem žrtvam zagotoviti dostojni pokop, a je vprašanje, kako to doseči na najboljši možen način. "Namen vlade je, da vsi deležniki, ki si prizadevamo za rešitev dostojnega pokopa, združimo moči in najdemo najboljšo možno rešitev."

Za sprejem predloga N.Si bo ključna podpora največje vladne stranke SMC. Njen poslanec Mitja Horvat je na seji dejal, da je ideologija za seboj pustila številne žrtve, revolucija, ki ji je sledila, prav tako. "Predlagatelj nas ima danes možnost prepričati, da je za dosego našega skupnega cilja, to je, da dostojno pokopljemo vse žrtve, najboljša pot prav ta, ki jo sam predlaga, brez odpiranja ideoloških vprašanj. Na koncu dneva bomo morali živeti s svojo odločitvijo" Tudi v ZaAB se bodo o podpori predlogu N.Si odločili pred glasovanjem. Vodja strankine poslanske skupine Jani Möderndorfer je obenem opozoril, da sprave ne bo mogoče doseči z zakonom.

V SDS predlogu, ki je danes na poslanskih klopeh, ne bodo nasprotovali, saj je po besedah Eve Irgl po dolgem času odprl temo o moralnem dolgu polpretekle zgodovine. A meni, da civiliziran narod ne potrebuje zakona, da pokoplje svoje mrtve, ampak to stori, ker mu to veleva vest. "Država mora biti sposobna najprej enotno obsoditi bolečo zgodovinsko izkušnjo, mora biti sposobna obsoditi komunistični režim in povojno revolucijo tako, da to obsodimo vsi predstavniki ljudstva znotraj svojih ustavnih pristojnosti. To je znotraj kateregakoli formalnega akta. Dokler celotna politika in vsi mi, ki danes tukaj sedimo, tega ne storimo, potem tega tudi z zakonom ne moremo doseči, to je popraviti zgodovinsko krivico, ki se je zgodila določenemu delu naroda, in pokopati svoje mrtve, ne da bi jih ob tem še kdaj ideološko etiketirali."

V DeSUS predloga zakona ne bodo podprli, saj po besedah poslanca Uroša Prikla že obstoječi zakon o vojnih grobiščih omogoča dostojen pokop žrtev. Res je, da se uresničuje počasi in nepopolno, a meni, da predlogi, kakršen je ta, ki je danes na dnevnem redu, še poglabljajo ideološke delitve. Poslanka SD Marija Bačič je dejala, da v stranki ne nasprotujejo dostojnemu pokopu in pomiritvi, a so do predloga N.Si zadržani. Strinjajo se, da bi se moralo izboljšati izvajanje zakona o vojnih grobiščih. Za Violeto Tomič iz ZL predlog odpira vrata za še večje odmerke zgodovinskega revizionizma.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.