Petra StoparPetra Stopar

OECD poziva k strukturnim reformam

Slovenija | 04.05.2015, 17:00 Petra Stopar

Na delovnem obisku v Sloveniji se je mudil generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria. Po srečanju s premierjem Mirom Cerarjem je pohvalil napredek naše države, a opozoril, da moramo izpeljati potrebne strukturne reforme. OECD je ob tem izdala novo, izboljšano napoved gospodarske rasti za Slovenijo. Ta bo letos 1,8-odstotna, prihodnje leto pa 1,9-odstotna.

Generalni sekretar OECD je v Ljubljani predstavil ugotovitve iz poročila o ekonomskem pregledu za Slovenijo. Kot izhaja iz ocene, je okrevanje naše države krhko. Investicije podjetij so skromne, zmožnost posojanja bank je zaradi še vedno visoke ravni slabih posojil omejena, stopnja brezposelnosti visoka. H gospodarski rasti, ki bo verjetno ostala šibka, bo – tako kot doslej – najbolj prispeval izvoz.

Zato OECD Sloveniji priporoča izvedbo strukturnih reform. Za vzdržnost javnih financ bo še posebej pomembna pokojninska reforma, pri čemer se Gurrii bolj kot leto, do kdaj bi Slovenci morali delati, zdi pomembna pričakovana življenjska doba. Pomembno bo tudi izvesti reforme davkov, trga dela in zdravstva.

Pri javnofinančni konsolidaciji bi se morala vlada osredotočiti na ukrepe, ki bodo povečali stroškovno učinkovitost na področju izobraževanja, v javni upravi in občinah. Kot piše v priporočilu, manjka strategija za zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju in mase plač, čim prej pa bi bilo treba uvesti plačilo za delovno uspešnost in okrepiti sisteme za ocenjevanje dela.

Med ključne izzive, ki čakajo državo, je generalni sekretar Gurria uvrstil nadaljnje prestrukturiranje bank in podjetništva: »Slovenija je decembra 2013 začela veliko prestrukturiranje bank. Za državne dokapitalizacije bank ste porabili enajst odstotkov BDP, kar je zelo veliko, vendar imajo slovenske banke še vedno velik delež slabih posojil, slaba pa je tudi njihova dobičkonosnost.«

Premier Cerar je ob tem dejal, da vlada vse omenjeno tudi sama načrtuje, saj kot je poudaril, »Slovenija ima svojo pot, svojo vizijo, pri čemer nam je v posebno veselje, da je ta naša pot pretežno v skladu tudi s tem, kar ugotavljajo priporočila OECD«.

Sicer pa OECD pozdravlja tudi namero vlade, da po lanski zavrnitvi na ustavnem sodišču nadaljuje uvedbo nepremičninskega davka, saj ocenjuje, da ima država še dovolj prostora za zvišanje tovrstne davčne obremenitve. Po drugi strani predlaga znižanje najvišjih dohodninskih stopenj.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.