Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Izšla papeževa poslanica za svetovni dan misijonov

Svet | 26.05.2015, 09:58

Izšla je poslanica papeža Frančiška za 89. svetovni dan misijonov, ki bo 18. oktobra. Papež v dokumentu poudarja trdno vez med posvečenim življenjem in misijonarstvom ter mlade in laike spodbuja, naj si še bolj prizadevajo na področju misijonskega delovanja Cerkve.

Misijonska razsežnost pripada sami naravi Cerkve in je neločljiva z vsako obliko posvečenega življenja. "Misijonarstvo ni spreobračanje ali gola strategija. Misijonarstvo je del gramatike vere, je nekaj nujnega za tistega, ki posluša glas Duha, ki šepeta pridi in pojdi. Kdor sledi Kristusu, ne more, da ne bi postal misijonar," piše papež. Misijonarstvo je gorečnost za Jezusa Kristusa in obenem za ljudi. Znotraj Cerkve so namreč vsi poklicani, da oznanjajo evangelij s pričevanjem svojega življenja. Na poseben način se pričakuje od posvečenih oseb, da poslušajo glas Duha, ki jih kliče, naj gredo proti obrobju, med ljudi, h katerim evangelij še ni prispel.

Kdor z Božjo milostjo sprejme misijonarstvo, je poklican, da iz njega tudi živi. Za misijonarja oznanjevanje Kristusa na obrobjih sveta postane način, kako živeti hojo za Kristusom, in tudi povračilo za mnoge napore in odrekanja. Vsaka težnja po odstopanju od tega poklica, čeprav jo spremljajo plemeniti razlogi, povezani s pastoralnimi, cerkvenimi ali humanitarnimi potrebami, se ne ujema z osebnim klicem Gospoda v služenje evangeliju. Vzgojitelji v misijonskih ustanovah so poklicani, da jasno in iskreno poudarjajo ta pogled na življenje in delovanje ter so zanesljivi v razločevanju avtenitčnih misijonskih poklicev.

Sveti oče se v poslanici posebej obrača obrne na mlade, ki zmorejo pogumno pričevanje in velikodušne podvige, včasih usmerjene tudi proti toku. "Ne pustite si ukrasti sanj o resničnem misijonarstvu, o hoji za Jezusom, ki pomeni popolno darovanje sebe. Na skrivnem povprašajte svojo vest, kaj je razlog, da ste izbrali misijonarsko posvečeno življenje, in izmerite razpoložljivost za sprejem tistega, kar je - dar ljubezni v služenju evangelijskemu oznanilu."

Po papeževih besedah mora biti evangeljsko oznanilo namenjeno revnim, malim, bolnikom, tistim, ki so pogosto prezrti in pozabljeni ter nimajo s čim povrniti. Evangelizacija, ki je najprej usmerjena prav k tem osebam, je znamenje kraljestva, zaradi katerega je prišel Jezus. "Med našo vero in revnimi obstaja tesna vez. Nikoli jih ne pustimo samih," je sveti oče navedel besede iz apostolske spodbude Veselje evangelija.

Medtem ko živijo krščansko pričevanje in znamenja Očetove ljubezni med malimi in revnimi, so posvečene osebe prav tako poklicane k pospeševanju navzočnosti vernikov laikov pri misijonarskem delu. Pomembno je, tako papež Frančišek, da se posvečeni misijonarji pogumneje odprejo za osebe, ki so pripravljene z njimi sodelovati. "To so bratje in sestre, ki želijo postati del misijonarske poklicanosti, prirojene s krstom," opozarja.

Sveti oče spomni tudi na pomen sodelovanja rimskega škofa in misijonskih ustanov posvečenega življenja za zagotavljanje občestva. Kot pojasnjuje, je tako večja učinkovitost evangeljskega sporočila. Misijonsko delo Petrovega naslednika, tako papež Frančišek, ima univerzalno apostolsko obzorje, zato potrebuje mnogo karizem posvečenega življenja. Poslanstvo tistih, ki služijo Besedi, to so škofje, duhovniki, posvečene osebe in laiki, je vsakogar postaviti v oseben odnos s Kristusom.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.