Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Expo 2015 (foto: Radio Vatikan)
Expo 2015

Na svetovni razstavi Expo danes Dan Karitas

Svet | 19.05.2015, 10:41

174 predstavnikov Karitas iz 85 držav na razstavo Expo v Milanu danes prinaša glas izključenih. Na največjem promocijskem dogodku na svetu je namreč danes Dan Karitas. V ospredju so teme, kot sta pravica do hrane in boj proti lakoti.

Uvod v dogajanje je bila sveta maša, ki jo je včeraj pozno popoldne v baziliki svetega Ambroža daroval milanski nadškof, kardinal Angelo Scola. Ob oltarju sta se mu pridružila nekdanji in zdajšnji predsednik Mednarodne Karitas, Oscar Rodriguez Maradiaga in Luis Antonio Tagle. Zunaj je nato sledila glasbeno-gledališka predstava, ki sta jo sestavljala tudi premišljevanje in molitev. Sklenili so jo z zbiranjem sredstev za žrtve potresa v Nepalu.

Danes je osrednji del programa osredotočen na sklep kampanje proti lakoti na svetu Ena človeška družina, hrana za vse. Na dnevnem redu je tudi okrogla miza o prehranski varnosti in raziskavi o vzrokih za lakoto na svetu. Prav tako bodo predstavljene dozdajšnje dobre izkušnje na področju prizadevanja za pravico do hrane. Dogajanje se bo končalo s sprehodom predstavnikov nacionalnih Karitas skozi razstavni prostor. Ustavili se bodo pred stojnico te človekoljubne organizacije, kjer bo eden od prostovoljcev zasadil rožo. V notranjosti kompozicije, sestavljene iz kamnov, število 805 opozarja na 805 milijonov ljudi, ki nimajo dovolj hrane.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.