Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Zven harmonike

Slovenija | 13.04.2015, 21:00

V oddaji o slovenski ljudski glasbi nas je, kot v prejšnji, tudi tokrat spremljala harmonika. Glasbilo, ki je osvojilo velik del sveta in bilo med našimi godci zelo priljubljeno.

Po nastanku je harmonika med najmlajšimi ljudskimi glasbili, po razširjenosti pa med prvimi, saj je v pičlih sto letih prodrla v vse evropske dežele in ponekod izpodrinila mnoga dotedanja godčevska glasbila. Največ godcev je v rokah držalo prav harmoniko, največkrat diatonično ali frajtonarico, na Primorskem imenovano plonarico ali triestino. Harmonika je glasbilo, na katerega se igra s pritiskanjem na tipke in gumbe ter s stiskanjem in raztezanjem meha. Harmonike slovenskih godcev so bodisi obrtniški ali tovarniški izdelek ali delo domačih mojstrov. Nekateri so si jo naredili kar sami. Znan izdelovalec harmonik je bil Lubas. Nekateri godci razlikujejo slovensko, nemško in štajersko štimo in trdijo, da je pri slovenski vrstni red gumbov drugačen kot recimo pri nemški in kdor se je navadil na eno, mu je težko igrati na drugo, vsaj na začetku. Not ljudski godci niso poznali, bili so samouki, znanje se je prenašalo po posluhu in spominu. Mnogo kasneje so se pojavili učitelji in šole učenja. Danes je harmonika že močno posodobljena, a še vedno privlači številne glasbenike, predvsem mlade. Pojavlja se kot solistično glasbilo ali skupaj z drugimi glasbili. Za spremljavo petja pa se uporablja šele v novejšem času, z narodnozabavnimi ansambli.

V prejšnji oddaji so na harmoniko igrali posamezni godci in godčevske skupine: Toni Klančnik s Keblja, Franc Košir iz Koritnega, Franc Topolovec iz Folklornega društva Rožmarin iz Dolene, Muzikanti iz Lancove vasi, godci z Gradišča na Kozjaku, Tadej Murkovič iz Bodislavcev, člani Folklornega društva Košuta iz Poljčan, godci ljudskih viž iz Kulturnega društva Jerbas in Murnovi godci iz Podblice.

V tokratni pa so nastopili Franček Hofman iz Bučečovcev, Gašper Karničnik iz Lovrenca na Pohorju, Godci Kulturno-umetniškega društva Franc Ilec Loka Rošnja, Janez Pezdirec iz Slamne vasi pri Metliki, Godci Veseli prijatelji, Kulturnega društva Ustvarjalec Majšperk, godci Akademske folklorne skupine Ozara s Primskovega pri Kranju, skupina Volk Folk iz Ilirske Bistrice in Palmiro Krmac iz Čenturja nad Koprom.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.