Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Muslimani med molitvijo v mošeji (foto: Wikipedia)
Muslimani med molitvijo v mošeji

Ali je dialog z muslimani še mogoč?

Svet | 23.04.2015, 16:10 Marjana Debevec

Dejanja islamskih skrajnežev, med zadnjimi je umor 30 etiopskih kristjanov v Libiji, puščajo v ljudeh strah in grozo. Vendar pa papeški svet za medverski dialog poudarja, da se večina muslimanov ne istoveti s temi barbarskimi dejanji, ki vero izkoriščajo za svoje cilje.

Ali je še prostor za dialog z muslimani, se sprašujejo mnogi. Odgovor je: da! Še več, danes je ta dialog nujen bolj kot kdajkoli prej. S tem prepričanjem se začenja izjava papeškega sveta za medverski dialog, ki trdi, da religija ni enaka nasilju. Kljub naraščanju nasilja in terorizma na verskem področju, so člani omenjenega papeškega sveta prepričani, da je dialog še vedno mogoč. Velika večina muslimanov se namreč ne prepoznava v teh strašnih dejanjih, verniki pa bi morali tudi pokazati, da so verstva poklicana biti znanilke miru in ne nasilja.

Ubijati v imenu religije ne pomeni le žaliti Boga, ampak je tudi poraz človeštva“, so zapisali. Papež Benedikt XVI. je leta 2006 odločno poudaril, da nobena okoliščina ne more opravičiti nasilja, ki osramoti tistega, ki ga izvaja, in ki je toliko bolj graje vredno, kadar se skriva za religijo. Tako čisto resnico Boga omeji na svojo lastno slepoto in moralno sprevrženost. Papež Frančišek pa med obiskom v Ankari poudaril, da nasilje, ki išče opravičilo v veri, zasluži največjo obsodbo, saj je Vsemogočni Bog življenja in miru.

Verniki so zato, kot piše v omenjeni izjavi, izjemna moč miru, zato naj bi prispevali k spoštovanju različnosti, svobode misli in religije ter zaščite človeškega dostojanstva in ljubezni v resnici. „Nadaljevati z dialogom tudi v času preganjanja, lahko postane znamenje upanja“, so zapisali.

Izjava papeškega sveta za medverski dialog se sklene s povabilom, da bi imeli pogum na novo razumeti kvaliteto življenja v družini, oblike učenja religije in zgodovine ter vsebine pridig na naših svetih krajih. Še posebej sta družina in šola ključni za prihodnost, ki naj bi temeljila na spoštovanju in bratstvu, so sklenili.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.