Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Nadškof Welby: Islamska država je hudo zlo

| 20.04.2015, 16:08 Petra Stopar

Islamska država je v Libiji obglavila oziroma ustrelila približno trideset etiopskih kristjanov, ki jih je ugrabila na jugu in vzhodu države. Evropska unija in ZDA sta novo krvavo dejanje islamskih skrajnežev obsodili in pozvali k stabilnosti v Libiji.

Eden od džihadistov na polurnem videoposnetku pravi, da se morajo kristjani spreobrniti ali plačati davek, predviden po islamskem pravu. Iz evropske diplomatske službe v Bruslju so sporočili, da je to dejanje znova pokazalo, da teroristov v njihovi nameri povzročiti verski razkol, nič ne ustavi.

Ravno v času, ko je Islamska država objavila omenjeni posnetek, se je v Egiptu mudil nadškof iz Canterburyja Justin Welby. Njegov obisk je bil izraz sožalja ob februarski brutalni usmrtitvi egiptovskih Koptov v Libiji. Nadškof Welby je pogovoru za britanski BBC izrazil prepričanje, „da Islamska država predstavlja hudo zlo celo svojim lastnim privržencem, če njihova dejanja samo malce odstopajo od tistega, kar naj bi bilo po njenem mnenju prav“.

Kot je še poročal BBC, je Welby lansko leto javno podprl zračne napade mednarodne koalicije na cilje Islamske države v Iraku. Danes pa še vedno meni, da bi bilo „popolnoma nesprejemljivo obrniti hrbet ljudem, ki tako trpijo in se s tem borijo“.

Libanon je medtem prejel prvo pošiljko francoskega orožja, za katero pa je plačala Savdska Arabija. Ta orožje financira v sklopu tri milijarde dolarjev vrednega programa, katerega namen je libanonsko vojsko bolje usposobiti za boj proti džihadistom, še posebej ob meji s Sirijo, saj slednjo islamisti že močno obvladujejo. Prvo pošiljko, v kateri so med drugim protitankovske vodene rakete za letalsko oporišče v Bejrutu, je pospremil francoski obrambni minister. Kot je opozoril, imata Francija in Libanon bratski odnos, ki pa ga je v minulih treh letih zaznamovalo predvsem drastično poslabšanje varnostnih razmer v Levantu. Po njegovi oceni je Libanon pod velikim pritiskom džihadističnih skupin in nadzor nad mejami je ključen za njegovo varnost.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.