Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Obramba pred Islamsko državo po mnenju britanskega kardinala mogoča le z nasiljem

| 17.04.2015, 18:45 Petra Stopar

Britanski kardinal in westminstrski nadškof Vincent Nichols je pred kratkim prispel z obiska v Iraku. Po srečanju s tamkajšnjimi kristjani, ki bežijo in se skrivajo pred nasiljem skrajne Islamske države, je ocenil, da je proti tej teroristični milici »mogoča le obramba z nasiljem«. »Druge možnosti za boj proti smrtonosnim grožnjam islamskih skrajnežev ni«, je dejal v pogovoru za britanski BBC, ki ga povzema Družina.

Westminstrski nadškof in predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa Vincent Nichols je po vrnitvi z dvodnevnega obiska v iraškem mestu Erbil za britanske medije poročal o številnih pregnanih kristjanih, ki so v lanskem letu zapustili iraške vasi, ki so jih oropali džihadisti. Mnogi izmed pobeglih kristjanov so se tedaj zatekli v Erbil. Tamkajšnji nadškof je preizkušanim beguncem v lanskem avgustu za teden dni kot zatočišče dal na razpolago stolno cerkev. Medtem so že dobili začasna bivališča.

Kardinal Nichols je obenem poudaril, kako začuden je nad krajevnimi Cerkvami in načinom, kako se soočajo z izjemno težkim položajem. Na deset tisoče pregnanih, ki so še lani živeli na prostem, ima znova streho nad glavo. To pa je šele prvi korak; dolgoročno se želijo ljudje vrniti v svoje vasi in na svoje domove. Pred tem bo potrebno veliko pomoči, da se bodo lahko v vaseh znova naselili in tam varno živeli. »Poznamo teroriste Islamske države – to so uničevalci. Vasi niso le opustošili, ampak so jih tudi posejali z minami«, je pojasnil.

Za televizijo ITV je povedal, da so ga v Iraku obvestili o tem, kako je Islamska država oskrunila katedralo v Mosulu, s tem ko jo na provokativen način spreminja v mošejo. Ob tem je pozval k večjim pošiljkam človekoljubne pomoči za celoten Bližnji vzhod.

Vir: druzina.si

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.