Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Vatikan (foto: ARO)
Vatikan

Cerkvena statistika: Več diakonov, manj duhovnikov

Cerkev po svetu | 17.04.2015, 10:58 Marta Jerebič

Sveti sedež je včeraj objavil najnovejši letopis Katoliške Cerkve. Iz njega je razvidno, da je število katoličanov od leta 2005 do 2013 poraslo za 12 odstotkov. Danes nas je milijardo 254 milijonov. To je tudi glede na celotno svetovno prebivalstvo rahel porast. Katoličanov je danes 17,7 odstotka vseh ljudi, leta 2005 jih je bilo 0,3 odstotka manj. Delež duhovnikov glede na delež vernikov pa je še vedno največji v Evropi.

Več kot 44 odstotkov vseh duhovnikov je na stari celini, na kateri pa živi le še 23 odstotkov vseh katoličanov. Obrnjen učinek se kaže v Ameriki, kjer živi skoraj polovica vseh vernikov, pa niti 30 odstotkov duhovnikov. Podobno je v Afriki, kjer živi 16 odstotkov katoličanov in le 10 odstotkov duhovnikov. Nekoliko bolj so uravnovešene razmere v Aziji, kjer na približno 11 odstotkov katoličanov vendarle pride skoraj 15 odstotkov duhovnikov. Na splošno pa letopis Cerkve, ki zajema podatke do leta 2013, beleži dobrih 415.000 katoliških duhovnikov, svetnih in redovnih.

Upadanje števila bogoslovcev

Sicer pa duhovniški poklici po vseh celinah, razen v Afriki, upadajo. Preobrat je nastal v letu 2011. Pred tem je število bogoslovcev raslo iz leta v leto. Od leta 2011 do 2013 – ko se je papeški službi odrekel papež Benedikt XVI. - pa zaznavajo upad za 2 odstotka, v Severni Ameriki za 5,2 odstotka, v Evropi za 3,6 odstotka. Zlasti je dramatičen izostanek bogoslovcev v Južni Ameriki: minus 7 odstotkov, izstopata pa Čile in Peru, kjer je izguba v dveh letih več kot 11 odstotkov. Le v Afriki je v tem obdobju vpisanih za odstotek in pol več kandidatov za duhovništvo. In, povsem presenetljivo, v Belgiji: tam je od leta 2011 do 2013 vstopilo v bogoslovje za 7,5 odstotka več fantov.

Porast diakonov

Na vseh celinah pa stalno raste število diakonov. Od leta 2005 do 2013 je Katoliška Cerkev registrirala 29 odstotkov stalnih diakonov več, v Evropi celo 30 odstotkov. Po vseh škofijah v vesoljni Cerkvi danes deluje 43.000 stalnih diakonov.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.