Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Velika noč v Libanonu (foto: AP)
Velika noč v Libanonu

Praznovanje velike noči se razlikuje od celine do celine

Svet | 05.04.2015, 15:33

Kristjani po vsem svetu različno doživljamo veliko noč, saj so različne tradicije obhajanja vstajenjske skrivnosti ter tudi razmere, v katerih se spominjamo največjega čudeža in temelja naše vere. Na krizna območja najpomembnejši krščanski praznik prinaša sporočilo upanja.

V težkem položaju so krščanske skupnosti na Bližnjem vzhodu. A kustos Svete dežele, p. Pierbattista Pizzaballa, meni, da je kljub njihovi majhnosti, šibkosti in razdeljenosti ter negotovosti, s katero se soočajo, praznik vstajenja zanje lahko priložnost pričevanja o življenju in upanju. Spomin na Jezusovo zmago nad smrtjo obhajajo v krajih, ki so, sodeč po tradiciji, doživeli izvirno veliko noč. Gre torej za nekaj konkretnega, nekaj, česar se lahko dotaknejo.

Sirija živi križev pot, poudarja apostolski nuncij v Damasku, msgr. Mario Zenari. A dodaja, da je težko, ker ni jasno, na kateri postaji je v tem trenutku. "Smo na zadnji postaji, tisti, ki ji sledi razjasnitev vstajenja, ali smo morda šele na peti postaji križevega pota," se sprašuje. V državi že pet let divja vojna, v zadnjem času tam pustošijo še skrajneži Islamske države. A kristjani, ki vztrajajo, imajo po besedah msgr. Zenarija zelo močno vero. Zbirajo se v cerkvah, kjer Gospoda prosijo za dar miru in sprave. Vera je velika tolažba.

Strah pred napadi prav tako spremlja krščanske skupnosti v Indiji in Pakistanu. V Iranu pa po besedah direktorja agencije AsiaNews p. Bernanda Cervellere ni problem varnost, ampak svoboda evangeliziranja. Tamkajšnji kristjani je nimajo in to njihove skupnosti duši.

Na afriški celini je velikonočni čas v mnogih državah, kot so Tanzanija, Angola ali Liberija, zaznamovan z lepimi zgledi miroljubnega sobivanja različnih delov družbe. Žal tako ni povsod. Direktor revije Narodi in misijoni, p. Giulio Albanese, kot žalosten primer navaja Nigerijo. Tam po njegovih besedah nasilje pretresa celotno družbeno tkivo, ne samo krščanskih skupnosti.

Da je v Latinski Ameriki velika noč med drugim priložnost za premislek o resničnem pomenu življenja, trdi novinar Radia Vatikan Luis Badilla, ki prihaja iz Čila. Je praznik, ki se ga živi z velikim veseljem.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.