Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Občni zbor Zedinjene Slovenije prinesel spremembe

| 23.04.2015, 09:03 Matjaž Merljak

Občni zbor je vedno ključni trenutek v življenju ustanov. Krovna organizacija Slovencev v Argentini Zedinjena Slovenija ga je imela 68-ega rednega in prinesel je kar nekaj sprememb v življenje organizacije.

68. redni občni zbor ZS je potekal v soboto, 28. marca 2015, v prostorih Slovenske hiše.

Po maši, darovani v cerkvi Marije Pomagaj, se je v prostorih jedilnice zbralo lepo število članov. Posebnost letošnjega zbora je bila ta, da so bili po predsednikih in delegatih zastopani vsi naši domovi. Po branju zapisnika preteklega leta, ki ga je prebrala prof. Metka Mizerit, so sledila poročila članov upravnega odbora vodij posameznih referatov.

Sledilo je poročilo predsednika Francija Žnidarja, ki je podal stanje ustanove in se posebej zahvalil članom in sodelavcem. Razrešnica odboru je bila soglasno sprejeta.

Letošnji občni zbor je bil volilni, saj je dosedanji odbor že izpolnil predvideno dobo dveh let. To pot odhajajoči odbor ni predstavil svoje liste, pač pa so to storili predsedniki domov. Po društvenih pravilih se lahko potrdi seznam članov odbora, posamezne funkcije razdelijo na prvi seji. Zbor je to potrdil, z navedbo, da bo ta seja potekala v Slovenski hiši v torek, 7. aprila.

Pri slučajnostih je Pavel Brula je predlagal, da bi bili vsi člani naših Domov obenem člani Zedinjene Slovenije. Članarino ne bi plačali dvakrat. O tem se je v preteklosti že govorilo, vendar je stvar vredna premisleka in razgovora.

Odhajajoči predsednik Franci Žnidar se je zahvalil vsem, ki s tem občnim zborom odhajajo iz odbora in so več let delali pri Zedinjeni Sloveniji: Tonetu Mizeritu, Alenki Godec, Tonči Vesel in Metki Mizerit ter mnogim odsotnim. Prof. Neda Vesel pa se je zahvalila Franciju Žnidarju, ki je štiri leta predsedoval Zedinjeni Sloveniji.

Zbor se je zaključil z molitvijo. Dr. Jure Rode je spomnil, da bomo molili in se zamislili, da je letos 70-letnica odhoda iz Slovenije ter 68-letnica prihoda prvih beguncev v Argentino.

Na prvi seji, ki je potekala v torek, 7. aprila, so člani novega odbora razdelili posamezne funkcije. Novi odbor vodi predsednik, Jure Komar, ki je obenem predsednik Slovenskega doma v Carapčaju. Predstavniki v odboru so tudi vsi predsedniki krajevnih domov. V širšem odboru pa so tudi podpredsedniki ostalih ustanov skupnosti.

Novemu odboru, ki bo vodil krovno organizacijo v novi obliki, želimo mnogo uspeha v prid ustanovi in celotni naši skupnosti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.