Petra StoparPetra Stopar
Slovensko versko središče v Lemontu (foto: Arhiv verskega središča, Lemont)
Slovensko versko središče v Lemontu

Velika noč v Lemontu

| 21.04.2015, 11:42 Matjaž Merljak

O pripravi na veliko noč in praznovanju v Lemontu pri Chicagu nam je v oddaji Slovencem po svetu in domovini več povedal p. Metod Ogorevc OFM.

Cerkev je bila v postnem času primerno okrašena: z zelenjem in praporji v vijolični barvi, napisi. Ob nedeljah je maša ob 11.00, nato je bilo kulturnem domu kosilo, ob 13.30 oz. 14.30 pa je bil križev pot. V postnem času so tudi zbirali hrano za potrebne. Ves postni čas je bila ob nedeljah priložnost za spoved.

Cvetna nedelja 2015 v Lemontu
Cvetna nedelja 2015 v Lemontu © Slovensko versko središče Lemont
Tudi konec postnega časa sta bila mraz in huda zima, tako da za cvetno nedeljo ni bilo dosti zelenja. V petek je velika skupina ljudi prišla izdelovat butarice. Začeli so zjutraj in končali s kosilom, naredili so 147 butaric, ki so jih v nedeljo vse prodali, izkupiček bo namenjen za misijone. Procesijo pri kulturnem centru je preprečilo vreme - ledeni dež in zato so zelenje blagoslovili kar v cerkvi. Pasijon je bralo okoli deset ljudi. Po maši je bilo srečanje v kulturnem centru. To je bil neke vrste velikonočni zajtrk, saj so na veliko noč ljudje doma. Obe dvorani sta bili polni.

Obredi velikega četrtka in petka so ob 19.00 uri. V torek je že bila v stolnici krizmena sveta maša, ki jo je daroval novi nadškof Blase (Blaž) Cupich, po rodu Hrvat. Po dva predstavnika iz vsake skupnosti sta prevzela olja in to sta na veliki četrtek prinesla k večerni maši. Po maši je bilo bdenje in zmolili so žalostni del rožnega venca. Na veliki petek so popoldne imeli križev pot v angleščini, zvečer so bili obredi, pasijon so brali trije, po obredih je skupina krasilk in krasilcev okrasila za velikonočni praznik.

Branje pasijona na cvetno nedeljo 2015 v Lemontu
Branje pasijona na cvetno nedeljo 2015 v Lemontu © Slovensko versko središče Lemont

Na veliko soboto so imeli popoldne ob 14.00 blagoslov jedil - nekaj v angleščini, nekaj v slovenščini. Zvečer je bila velikonočna vigilija s slovesno sveto mašo, na koncu pa so imeli procesijo, nato pa so se zbrali še v kulturnem domu ob čaju, potici in kruhu. Na veliko noč sveta maša ob 11.00. P. Metod je nato odšel na duhovne vaje.

Na belo nedeljo in praznik božjega usmiljenja imajo bolniško maziljenje za vse, ki želijo ta zakrament prejeti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.