Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zamejstvo, avstrijska Koroška (foto: ARO)
Zamejstvo, avstrijska Koroška

13. Koroški kulturni dnevi

| 15.04.2015, 07:45 Matjaž Merljak

V Ljubljani bo med 15. in 24. aprilom 2015 moč videti pestro in bogato paleto kulturnega ustvarjanja rojakov na avstrijskem Koroškem. Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev v Ljubljani sta pripravila pet prireditev, na katerih bodo nastopili zbori, lutkarji in pisci knjig.

Odprtje 13. Koroških kulturnih dni in otvoritev slikarske razstave Franca Rasingerja bo v sredo, 15. aprila 2015 ob 18. uri v Galeriji Družina. Dneve bo odprl minister za Slovence po svetu in v zamejstvu Gorazd Žmavc, razstavo pa avstrijski veleposlanik Clemens Koja. V kulturnem programu bodo nastopili učenci in učenke slovenske Glasbene šole z avstrijske Koroške. Franc Rasinger živi in dela v Šentpetru pri Šentjakobu v Rožu. Dolgoletni slikar se je »zaradi preteklosti, ki nas dohiteva«, odločil v svoj slikarski svet pritegniti glagolske pismenke, s katerimi na platna izpisuje verze oz. pesniške misli slovenskih in avstrijskih pesnikov.

Slika Franca Rasingerja
Slika Franca Rasingerja © Arhiv Franca Rasingerja
V soboto, 18. aprila, bo ob 11.00 v Mini teatru lutkovna predstava Bine Štampe-Žmauc Ure kralja Mina. V počastitev 40-letnice lutkarstva na avstrijskem Koroškem igrajo Lutke Mladje pod okriljem Koroške dijaške zveze v Celovcu. Režiser Rihard Grilc, izdelava lutk Breda Varl s sodelavci. V predstavi igrajo Ana Grilc, Ela Grilc, Tamina Katz, Timna Katz, Barbara Rutar, Elena Rutar, Lara Rutar, Irina Sadnikar, Simon Trap, Lea Vouk in Meta Vouk.

V ponedeljek, 20. aprila, bo ob 17.00 v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa predstavitev publikacij: zbirke Dr bә Zila kna biva (Ko bi le Zila ne bila): ljudske pesmi z Zilje iz zapuščine zborovodje Lajka Milisavljeviča. Dragoceno dokumentarno publikacijo, spomenik slovenski pesmi bodo predstavili uredniki Martin Kuchling, Nužej Tolmajer in mag. Martina Piko-Rustia. Knjigo Zgodovinski spomini na Rebrco avtorja dr. Ožbolta Ilauniga, ki vključuje splošni opis kraja, zgodovino Rebrškega gradu, cerkve in Komende ter plebiscitni čas, ko je knjiga tudi nastala, bosta predstavila Martin Kuchling in dr. Karl Hren. Zbornik prispevkov in spominov “Valentin Inzko: Glasnik sožitja: 1923-2002”, Knjigo o učitelju in šolskem nadzorniku, predsedniku Narodnega sveta koroških Slovencev ter pobudniku slovensko-nemškega dialoga na avstrijskem Koroškem bosta predstavila urednik dr. Janko Zerzer in Hanzi Filipič.

V sredo, 22. aprila, ob 17.00 bo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije predstavitev dveh knjig o žrtvah protinacističnega boja koroških Slovencev: nemško pisano monografijo »Wer war Klara aus Šentlipš/St. Philippen?« (Kdo je bila Klara iz Šentlipša?) bo predstavila avtorica mag. Brigitte Entner. Več kot 500 koroških Slovenk in Slovencev je bilo žrtev nacionalsocializma: padli partizani, člani odporniškega gibanja, taboriščniki, politični preganjanci, prisilno izseljeni in žrtve evtanazije. Nemško-slovenski zbornik »Peršman« sta Lisa Rettl in Gudrun Blohberger izdali v spomin na 70-letnico pokola 11-članske Sadovnikove družine pri Peršmanu nad Železno Kaplo (tudi sedem otrok, starih od osem mesecev do 13 let, ki je bila 25. aprila 1945) in na 70-letnico konca 2. svetovne vojne. Knjigo bo predstavil njen prevajalec, profesor zgodovine mag. Štefan Pintar.

V petek, 24. aprila, ob 19.00 pa bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma koroški večer z MePZ BILKA iz Bilčovsa po vodstvom Dominika Jurca in Šentjanškimi tamburaši iz Šentjanža v Rožu z vodjo Damirjem Zajcem. Predstavili bodo šestnajst koroških ljudskih in umetnih pesmi. Vstop na vse prireditve je prost, za koncert v Cankarjevem domu pa je treba odšteti pet evrov.

13. Koroški kulturni dnevi potekajo s podporo: Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Galerije DRUŽINE v Ljubljani, Veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani, Avstrijskega kulturnega foruma v Ljubljani, Kluba koroških Slovencev v Ljubljani, Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani, JKSD Ljubljana, Mestne občine Ljubljana.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.