Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Velika noč v Torontu

| 09.04.2015, 11:37 Matjaž Merljak

O praznovanju praznika vseh praznikov pri rojakih v kanadskem Torontu smo se za oddajo Slovencem po svetu in domovini pogovarjali s kaplanom pri Brezmadežni s čudodelno svetinjo Tonijem Burjo.

Na praznik so se tudi letos lahko duhovno pripravljali. Lazarist Jakob Barle iz Slovenije je bil najprej dva tedna pri rojakih v zahodni Kanadi, kjer je obiskal pet mest. V Torontu pa je bil od četrtka pred cvetno nedeljo do cvetne nedelje pri Mariji Pomagaj v središču mesta, nato je obiskal skupnost v vzhodnem Torontu, ki ima mašo pri slovenskem letovišču Holiday Garden, v velikem tednu je imel duhovno obnovo še pri Brezmadežni. Povsod je daroval svete maše ter bil na voljo za spoved.

V soboto pred cvetno nedeljo so slovenske žene in otroci slovenske šole izdelovali butarice. Te so na cvetno nedeljo tudi blagoslovili. Butarice pa so bolnikom - okoli 60 jih je - na domove prinesli člani dobrodelne skupine Vincencijeve konference.

Krizmeno mašo so v Torontu imeli že v torek v velikem tednu, in sicer v stolni cerkvi sv. Mihaela.

V velikem tednu so imeli v obeh župnijah vse obrede. Pri Brezmadežni s čudodelno svetinjo je bil obisk večji, saj je cerkev lažje dostopna in je okoli nje veliko parkirišče.

Blagoslov jedil v Torontu pri Brezmadežni
Blagoslov jedil v Torontu pri Brezmadežni © Ciril Soršak

Blagoslov velikonočnih jedil na veliko soboto je zelo obiskan. To navado radi ohranjajo: dvakrat je bil v mestni župniji Marije Pomagaj, pri Brezmadežni pa štirikrat. Nimajo pa na veliko soboto v navadi češčenja Jezusa v božjem grobu, kot je to v Sloveniji. Božji grob naredijo pred oltarjem.

Na praznik so imeli sveto mašo tako pri Mariji Pomagaj v središču mesta, tri maše pa so bile pri Brezmadežni s čudodelno svetinjo. Praznični dan je po pripovedovanju kaplana Burje tudi naletaval sneg. Vsem pa je ob prazničnih dneh zaželel veliko poguma, veselja in miru ter zavedanja zmage, ki je Gospodova.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.