Petra StoparPetra Stopar
Banka Slovenije (foto: Nika Gorenc)
Banka Slovenije

Obeta se nova bančna preiskovalna komisija

| 24.04.2015, 17:00 Petra Stopar

Poslanke in poslanci na seji Državnega zbora spet govorili o stanju v bančnem sistemu. Potem ko je država banke sanirala, se zaradi sumov nepravilnosti v tej sanaciji obeta ustanovitev nove parlamentarne preiskave za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij.

Oblikovanje nove preiskovalne komisije v zvezi s sanacijo bank tokrat predlaga poslanska skupina SDS, pod njeno zahtevo pa so se podpisali še poslanci NSi in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli. Novo telo bo nadaljevalo delo podobne komisije, ki je delovala v mandatu prejšnje vlade, a dela ob oteženem dostopu do ključne dokumentacije zaradi predčasnih volitev ni končala. Podporo novi komisiji so napovedale vse poslanske skupine.

Marko Pogačnik (SDS), ki je vodil prejšnjo komisijo, je v imenu predlagateljev povedal, da je vendarle treba ugotoviti odgovornost za nastali položaj v bančnem sistemu: »Dejstvo je, da je bil slovenski bančni sistem od tranzicijskih držav edini, ki smo ga sanirali že dvakrat davkoplačevalci.«

Nekaj začudenja je med poslanci povzročilo obdobje, ki ga pod drobnogled želijo postaviti pobudniki. Kot je povedal Pogačnik, namreč želijo raziskati dogajanja od leta 1997 do danes, torej od takrat, ko je bila sklenjena prva sanacija. Jožef Horvat je povedal, da imajo v NSi veliko pričakovanje o ugotavljanju kazenske in tudi materialne odgovornosti članov uprav in nadzornih svetov od organov preiskave, organov kazenskega pregona in sodstva: »Zares si želimo, da opravijo svoje delo v okviru njihovih pristojnosti, hitro in učinkovito, vendar če poslušamo specializirano državno tožilstvo lahko računamo, da prve sodbe v zadevah bančnega kriminala naj bi dobili šele po 10 ali 15 letih, torej nikoli.«

Tudi SMC bo preiskavo podprla, je povedal Dušan Verbič, a sta skupaj s Petrom Vilfanom iz ZaAB poudarila, da ta komisija ne sme ovirati dela drugih, ki preiskujejo dejanja v bančništvu, kot so organi pregona in pravosodja. Skupaj s Francem Juršo iz DeSUS-a sta opozorila, da lahko parlamentarna komisija preiskuje le politično odgovornost, saj kot je spomnil Jurša, »razen svetlih izjem, ko je parlamentarna komisija resno načela in zaključila svoje delo, je šlo v večini primerov bolj za kakšno platformo za politično obračunavanje«.

Tudi Matjaž Han iz SD je izrazil bojazen pred morebitnim izgubljanjem časa na prihodnjih sejah preiskovalne komisije, a so kljub pomislekom v vseh koalicijskih poslanskih skupinah podprli njeno ustanovitev. Niso ji nasprotovali niti v ZL.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.