Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof Alojzij Cvikl (foto: p. Ivan Rampre)
Nadškof Alojzij Cvikl

Nadškof Cvikl verjame v pomoč blaženega Slomška

Slovenija | 26.04.2015, 05:00

Novi mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl se veseli službe, ki mu jo je sredi marca zaupal papež Frančišek, a hkrati čuti tudi veliko odgovornost. Njegov predhodnik je bil namreč tudi Anton Martin Slomšek. Kot je ob imenovanju povedal v pogovoru za naš radio, želi nadaljevati njegovo dediščino in v ta čas vnašati vrednote, za katere si je prizadeval naš prvi blaženi. Pri tem verjame tudi v njegovo pomoč.

Eden od izzivov, s katerim se še vedno sooča mariborska nadškofija, je reševanje finančnih težav. Njen novi pastir je bil do zdaj njen ekonom. Po eni strani to vidi kot breme, saj pozna sliko. Priznava, da se je v štirih letih, odkar se je vrnil v domovino, zgodil tudi črn dan, ko iz zapletenega položaja ni videl izhoda. "Molil sem k Slomšku, naj me pripravi, da bom prvič v življenju sprejel poraz.“ A do poraza za zdaj ni prišlo, nadškof Cvikl meni, da tudi zaradi Slomškove pomoči. „V Rimu sem že dejal, da bo rešitev mariborske nadškofije čudež, ki ga lahko pripišemo Slomšku."

Nadškof Cvikl poudarja, da je treba iti naprej, saj je zgodovino nemogoče prečrtati. A to, da ve, kje so se zgodile napake, vidi tudi kot prednost. "Tudi na izkušnjah preteklosti je treba zastaviti pot v jutri." Ustvaril je majhno ekipo sodelavcev, ki je bila skupaj v dobrem in slabem. Kot dodaja, ima tudi v prihodnje njeno popolno podporo, saj želi začeto delo pripeljati do konca. "Sam ne moreš reševati tako zapletenega položaja ni."

Njegova prednost je, kot dodaja, tudi to, da je ob službi ekonoma sprejel še službo duhovnega pomočnika, saj se na župniji in med ljudmi zelo dobro počuti. Prepričan je, da mu je to delo pisano na kožo. "Vedno sem se šalil, da imam tudi popoldansko obrt. Bil sem na župniji v Vitanju, ki ni tako majhna. Treba je bilo zastaviti pastoralno delo, kar mi je zelo koristilo."

Veseli se sodelovanja z duhovniki. Zagotavlja, da bodo njegova prva skrb, saj jih je vse manj. "So duhovniki, ki imajo dve, tri župnije, zato jim je treba dati vso zahvalo in priznanje za zavzetost in skrb. Tukaj bom naredil, kolikor bom lahko, da bi bil blizu svojim duhovnikom, da bi skupaj načrtovali, iskali rešitve, pa tudi možnosti, kje bi lahko duhovnika razbremenili, da bi lahko bil bolj duhovnik."

Prizadeval si bo za več luči, kar pomeni za več vere in več evangelija. To naznanja tudi njegovo škofovsko geslo: Iz teme bo zasvetila luč.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.