Petra StoparPetra Stopar
Aleš Primc na shodu Odbora 2014 (foto: Odbor 2014)
Aleš Primc na shodu Odbora 2014

Odbor 2014 pripravlja shod zmage upanja, pravice in resnice

Slovenija | 24.04.2015, 05:30

Odbor 2014, ki je bil oblikovan konec lanskega junija, ob odhodu Janeza Janše v zapor na Dobu, pripravlja popoldne izreden shod zmage upanja, pravice in resnice. Ustavno sodišče je namreč razveljavilo obsodilne sodbe Janše ter Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča v zadevi Patria. Vsi trije bodo pozdravili zbrane pred vrhovnim sodiščem. Nekateri predstavniki Odbora 2014 so spregovorili že na dan odločitve ustavnih sodnikov, prepričani so, da ta pomeni velik žarek upanja za vse, ki želijo solidno živeti od svojega poštenega dela in pošteno zasluženih pokojnin v državi vladavine prava.

Poleg Janševega odvetnika Francija Matoza je na včerajšnji novinarski konferenci Odbora 2014 sodeloval David Tasić, ki je bil z Janšo soobsojen v zadevi JBTZ konec 80. let prejšnjega stoletja. Poudaril je, da gre za pomemben dan. "Nastopil je trenutek, ko bi se morali zamisliti nad seboj. Sramna in krivična sodba je padla. Ni padla le zaradi proceduralnih, ampak predvsem vsebinskih razlogov. Ne zato, ker krivda ni bila dokazana in so poti dokazovanja sporne, ampak zato, ker krivde ni bilo. Ne gre za politiko. Ne gre za to, ali smo levi ali desni. Gre za esencialno vprašanje človečnosti. Gre za preprosto dilemo, ali smo človeška bitja s svojo moralo in etiko ali ne. Gre za vprašanje naše vesti." Tasić je ocenil, da so politične zlorabe pravosodja še vedno mogoče, zato je treba po njegovem storiti vse za preprečitev vsakega poskusa obračuna s političnim nasprotnikom pod plaščem pravnega procesa. Ustavni sodniki so, tako Tasić, pokazali zrelost in pogum, opravili svojo strokovno dolžnost ter rešili državo pred mednarodno sramoto, ki bi jo po njegovem doletela, če bi se zadeva znašla pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Še en član Odbora 2014 Aleš Primc je prepričan, da odločitev ustavnega sodišča kaže, da v Sloveniji vendarle obstaja pravna ustanova, ki lahko razveljavi zlorabo pravosodja. Povedal je tudi, da bo Odbor 2014 na današnji skupščini med drugim odločal, kako naprej. Sam bo predlagal nadaljevanje shodov v enakem tedenskem ritmu, kot do zdaj. Po njegovem je delo Odbora 2014 v prihodnje še bolj pomembno, saj se razmere v sodstvu ne bodo izboljšale same po sebi.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.