Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
NLB (foto: Nika Gorenc)
NLB

Runjak: Privatizacija gre v pravo smer

| 21.04.2015, 18:00 Petra Stopar

Privatizacija je bila tema poslovnega zajtrka, ki ga že tradicionalno gosti Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji. Med drugimi se ga je udeležil član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Runjak, ki je povedal, da se holding trudi v čim krajšem času zaključiti prodajo Telekoma Slovenije.

Kot je znano, je za 75-odstotni delež v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju do izteka roka v preteklem tednu prispela le ena zavezujoča ponudba, oddal jo je britanski naložbeni sklad Cinven. Za zdaj je usoda Telekoma v zraku. O sklenitvi postopka prodaje je Runjak dejal, da je „volja tako na strani kupcev kot na strani prodajalcev, je pa seveda vprašanje primernih pogojev jasno“. Glavni pogoj pa je cena, je dejal član uprave holdinga in dodal, da se prodajalci v konzorciju trenutno o njej usklajujejo.

Sicer pa gre po Runjakovi oceni privatizacija v Sloveniji v pravo smer, čeprav počasi. Kadar je veliko delničarjev in se vključijo še sindikati in javnost, potem je po njegovih besedah težko uskladiti vse interese. V primeru prodaje Heliosa so postopki trajali dolgo, hitreje pa je šlo pri Aerodromu Ljubljana, je spomnil. Prodajo slednjega je označil za zelo uspešno, saj da so bili dobro organizirani. Predsednik nadzornega sveta Heliosa Gerald Martens se je pohvalil, da so po nakupu Heliosa prepolovili dolg podjetja in občutno povečali njegov bruto dobiček.

Na poslovnem dogodku zbornice je bil tudi predsednik uprave Nove Ljubljanske banke Janko Medja, ki se je strinjal, da je privatizacija dolgotrajna, a meni, da je bilo lani veliko narejenega. Glede na to, da se je država zavezala tudi prodaji NLB, je Medja na vprašanje, kako dobro so v banki pripravljeni na privatizacijo, odgovoril, da znižujejo stroške in optimizirajo poslovanje. Ob tem opaža, da med velikimi mednarodnimi bankami ni veliko zanimanja za nakup bank v naši regiji. Nekaj zanimanja kažejo le investicijski skladi. Medje je še zavrnil očitke, da NLB ne izdaja dovolj posojil in dodal, da je njena likvidnost trenutno zelo velika.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...