Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Kolesarji (foto: Ingimage)
Kolesarji

Na cestah spet kolesarji in motoristi

| 19.04.2015, 09:20 Rok Mihevc

Z začetkom toplih dni se na ceste vračajo tudi kolesarji in motoristi, ki jih je vse več. Avto-moto zveza Slovenije se zato pridružuje mednarodni kampanji, s katero želijo voznike spodbuditi k večji pozornosti na soudeležene. Pripravili so tudi sto tisoč nalepk, ki si jih vozniki lahko prilepijo na stranska vzvratna ogledala.

Policija sicer po besedah višjega policijskega inšpektorja Matjaža Leskovarja opaža, da se prometna varnost izboljšuje. Lani je umrlo 30 kolesarjev, motoristov in mopedistov, še leta 2007 pa 66. Vendar pa so opazili, da so 40 odstotkov primerov nesreč, v kateri so umrli motoristi in mopedisti, povzročili drugi udeleženci v prometu. „In sicer so bili vzrok neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilno prehitevanje in nepravilna stran vožnje."

Tudi pri kolesarjih se po besedah Leskovarja stanje izboljšuje. „Vendar je treba povedati, da se je število nesreč povečalo za osem odstotkov. Hudo telesno poškodovalo se jih je več, torej 23 odstotkov več, jih je pa manj umrlo.“ Vidnost kolesarjev in motoristov je slabša od drugih udeležencev, zato se hitro zgodi, da se jih spregleda. Policija svetuje, naj uporabljajo dobro vidno zaščitno opremo z živimi barvami ter naj vozijo s prižganimi lučmi, kar je tudi zakonsko predpisano.

Voznike pa Matjaž Leskovar poziva: „Da naj spremljajo promet v vzvratna ogledalih in se naj dobro prepričajo, ali je cesta prosta, tako pri speljevanju na glavno cesto, kot pri prehitevanju. Naj bodo skoncentrirani na vožnjo, saj ugotavljamo, da vozniki danes med vožnjo počnejo vsemogoče stvari, od brskanja po spletu, do pisanja SMS sporočil.“

Na Avto-moto zvezi Slovenije so pripravili tudi posebne nalepke, s katerimi se bo voznike opominjalo, da morajo biti na kolesarje in motoriste še posebej pozorni. Nalepko, na kateri je narisano kolo, naj vozniki namestijo na stransko vzvratno ogledalo pri sovoznikovem sedežu, nalepko s sliko motorja pa na voznikovo stran. Motorist namreč običajno prehiteva po levi strani, kolesarja pa voznik lahko pričakuje z desne. Po besedah sekretarja komisije za vzgojo in varnost v cestnem prometu na AMZS Jureta Klančnika so pogoste situacije, ko avtomobilist zavija desno in spregleda kolesarja, ki ima prednost. Podporniki projekta opozarjajo še, da je pogosto vzrok za nesrečo tudi neprimerna infrastruktura, za katero je pristojna država, a kljub temu upajo, da bodo z akcijo rešili vsaj del problemov, s katerimi se soočajo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.